Följ Fotografiska

Young Nordic Photographer of the Year - Fotografiska lanserar stipendium

Pressmeddelande   •   Apr 01, 2014 08:30 CEST

I samband med Stockholm Photography Week 2014 lanserar Fotografiska i samarbete med sin huvudpartner Lumix ett stipendium - Young Nordic Photographer of the Year - med syftet att stödja arbetet för en ny generation av framtidens stilbildande, nordiska fotografer. Vinnaren tilldelas 10 000 Euro och en separatutställning på Fotografiska som öppnar under Stockholm Photography Week 2015.

Fotografiska har sedan starten 2010 verkat för att visa den svenska publiken de bästa fotografiska utställningarna, från såväl Sverige som resten av världen. Många unga fotografer har på Fotografiska fått en en unik möjlighet till en utställning som presenteras för en stor publik. Tillsammans med huvudpartnern Lumix, vars uppdrag är att tillverka marknadens bästa kameror, skall nu arbetet inledas med att hitta och stärka Nordens främsta unga talang inom fotografi med ett stipendium och en mentor.

Stipendiesumman är på 10.000 Euro och skall användas till att möjliggöra för stipendiaten att genomföra och slutföra ett nytt eller pågående projekt tillsammans med en mentor som utses unikt för stipendiaten. Härigenom vill Fotografiska och Lumix möjliggöra för en ung talang att få ta del av en erfaren fotografs kunskaper och särpräglade arbetssätt och därigenom själv utvecklas inom sitt område.

Sökande skall vara under 35 år och medborgare i ett nordiskt land, samt inneha högskoleexamen alternativt kvalificerad yrkesutbildning i fotografi. Sökande skall härutöver ha deltagit i minst en separat- eller grupputställning.

Resultatet av projektet kommer visas som en bildutställning på Fotografiska under Stockholm Photography Week 2015.

Ansökningsförfarandet till Young Nordic Photographer of the Year öppnar i samband med Stockholm Photography Week 2014.

Juryn består av Sophie Mörner, Anna Clarén, Bjarne Våga, Anders Petersen, Tom Böttiger, samt Min-Jung Jonsson och Anna Sievert från Fotografiska. Juryn kommer även utse den mentor som skall stötta stipendiaten.

Vinnaren av stipendiet och den mentor som skall stötta stipendiaten utses i samband med Höstsalongen på Fotografiska i september 2014.

Sista dag för att lämna in ansökan är 13 juni.


För övriga frågor eller intervjuer, kontakta Jens Hollingby, Kommunikationsansvarig Fotografiska
jens.holllingby@fotografiska.eu
+46 (0) 70 943 06 13

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Det är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.