Följ Fotografiska

Virtuell reality med Felländer på Fotografiska

Pressmeddelande   •   Dec 15, 2016 15:42 CET

Fotograf Jacob Felländer lägger ett lager i virtuell reality-verket som visas på Fotografiska i How To Unlock a Portal

How To Unlock a Portal

En utställning som med VR utmanar fotografiet.

Jacob Felländer på Fotografiska 16 december 2016 -15 januari 2017

Paret Clintons är redan fans till denne fotograf som ständigt rör sig framåt. Alltid i utveckling. Fotografiska visar nu världspremiären av Jacob Felländers banbrytande utställning How To Unlock a PortalNu flyttar konsten in i virtuell reality och ställer viktiga frågor, som hur ska vi där ha det tillsammans?

Genom virtuell verklighet bjuds betraktaren in att dramatiskt byta perspektiv och uppleva konstverket inifrån. En utställning som utmanar själva definitionen av fotografi. 

Med 15 års modigt experimenterande i ryggen, tar han nu sitt konstnärskap ytterligare ett steg längre i en stor utställning med fotografi, måleri, skulptur och virtual reality (VR) som visas i Fotografiskas stora sal F1. Utställningen presenterar den kreativa resa som Felländer gjort, från sina klassiska analoga multiexponerade fotografier till det virtuella universum han nu skapat av dessa bilder.

Resultatet: Felländers verk fungerar som portaler där betraktaren kan färdas in i konstverket och får uppleva något helt nytt.

Genom att arbeta med multiexponeringar i gamla ombyggda analoga kameror, har han tidigare byggt stadslandskap direkt på negativen.

– Världar skapas intuitivt genom mig och mina kameror. Halvabstrakta stadslandskap som jag egentligen inte vet så mycket om, men blivit väldigt nyfiken på. Först nu när tekniken är tillräckligt bra så har jag kunnat börja bygga upp dessa världar i 3D. Så nu kan jag äntligen färdas runt inuti mina bilder med hjälp av VR. Där inne kan jag både fotografera och skapa skulpturer som jag sedan tar med tillbaka ut i den fysiska världen. Mina bilder blir en då portal till ett nytt universum där jag kan skapa ny konst, säger Jacob Felländer.

Pauline Benthede är Exhibition Manager och berättar om varför Fotografiska väljer att göra denna utställning.

– Utställningen reflekterar Jacob Felländers arbetsprocess, från det analoga fotografiet till den toppmoderna teknik som möjliggör de världar han frammanar. Med avstamp i den platta bildens yta innehåller hans fotografier multipla sekvenser av tid och flera geografiska platser i samma bild. Nu expanderar fotografierna än mer och skapar ett djup för betraktaren att kliva in i - en helt ny värld byggd på den värld som vi känner till, med en gräns däremellan som börjar suddas ut. Det är en hänförande resa som på många sätt bara har börjat.

I How To Unlock a Portal speglar konsten hur vi går mellan den virtuella världen och den konkreta världen i ett pågående utvidgande, in och ut och in igen. Den är en portal som öppnar ögonen för alla de möjligheter som dagens rörelse mellan olika dimensioner innebär, den där vi ständigt växlar mellan den digitala och den konkreta. Utställningen väcker viktiga frågor om möjligheterna som ligger framför oss människor: Vad vill vi göra med denna virtuella värld som vi genom den snabba teknikutvecklingen mer och mer kommer bli medskapare av? Vare sig vi aktivt rör oss i den eller passivt står utanför – hur vill vi där ha det tillsammans?

Felländer är noga med att denna utställning är ett work in progress och avstamp för framtiden.

– Jag kommer säkert fortsätta med detta projekt i tjugo år till. Men för att komma vidare så måste jag låta verken möta betraktaren. Först då kan jag börja studera hur de fungerar och ta allt vidare utifrån den processen.

I framtiden vill även Felländer bjuda in andra att skapa inne i hans ”nya” universum.

– Min tanke är att jag kommer längre i mitt konstnärskap om jag öppnar upp detta nya universum för samarbete och påverkan från andra. Trots att mitt konstnärsego säkert kommer att protestera….

Utställningen innehåller även en 3D-printad skulptur tagen inifrån den virtuella världen. Att det föreställer ett vattentorn är ingen slump. Vi fortsätter ju att vara fysiska varelser även i den virtuella verkligheten, på så vis fungerar vi människor själva som portaler mellan dessa olika verkligheter.

– Vattentornet är bryggan mellan staden och naturen. Här fungerar skulpturen som bryggan mellan det mänskliga och det digitala. För visst behöver vi vatten även när vi besöker den virtuella världen?!

Hillary och Bill Clinton äger sju verk av Felländer och det säger något om hur internationellt denne fotograf arbetar. Hans bilder har visats på bland annat Hamiltons Gallery i London, Camera Work i Berlin och Grand Palais i Paris. Felländers första galleriutställning Stand Still visades på Gallerie Aronowitsch i Stockholm 2007.

Fotnot/arbetsprocessen: Jacob Felländer har länge arbetat med gamla kameror, en del över 100 år, och fotograferat en liten bit av negativet i taget, vilket ger honom multiexponeringar. Han flyttar sin position under fotograferingens gång och får då in olika perspektiv i en och samma bild. Varje fotografi består av flera lager så ett fotografi av staden ”Stad” kan egentligen bestå av delar från en mängd städer, eller samma plats sedd ur olika perspektiv samtidigt. När han framkallat fotografiet letar han efter detaljer och strukturer i bilden som han framhäver genom att måla med kol och ibland annan färg, till exempel i klarrött för att skapa nya unika lager. Dessa byggs sedan upp till en virtuell 3d-värld där man kan röra sig fritt. Väl inne i denna värld fotograferar Felländer nya bilder (bilder tagna inne i en bild). Felländer arbetar även med skulptur genom att ta ut objekt från den virtuella världen samt 3d-printa och gjuta dessa till fysiska objekt. 

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Det är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Här berörs många sinnen och vår mission är "Inspiring a more conscious world". Fotografiskas restaurang med växtriket samt hållbarhet i fokus är prisbelönt, och vi är en av Sveriges mest populära turistmål. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige. "Photography is the technology to capture life. We provide and support life worth capturing".

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.