Följ Fotografiska

Utställning om klonade husdjur nu på Fotografiska

Pressmeddelande   •   Maj 30, 2017 17:38 CEST

Kloni/The Same New Pet, foto: Akseli Valmunen, Young Nordic Photographer of The Year, Fotografiskas stipendium för att stötta ungt nordiskt foto. Öppnar nu Same New Pet på Fotografiska.

The Same New Pet

Akseli Valmunen 31 maj -27 augusti

Fotografiska är stolta över att presentera Akseli Valmunen, Årets Young Nordic Photographer of The Year (YNP) separatutställning The Same New Pet. Akseli Valmunen, 29-årig nyutexaminerad från Aalto universitetet får förutom denna egna utställning, 100 000 kronor och egen konstnärlig mentor Juri Markkula, målande konstnär boendes på Gotland. The Same New Pet är en berättelse om ägare av smådjur som betalar 100 000 USD för att få en klonad kopia av sitt döda husdjur. 

Nu ställer Årets Young Nordic Photographer of The Year 2016, Akseli Valmunen ut på Fotografiska med The Same New Pet. Stipendiaten är en 29-årig fotograf från Finland, nyutexaminerad med en Master in Photography/examen i fotografi från Aalto universitetet. Valmunen arbetar vid en av Finlands största tidningar: Helsingin Sanomat och utsågs till The challenger of the year, Finnish Photojournalism 2015 samt 2016.

– Det är ett stort äventyr för mig. En fantastisk möjlighet att få visa mitt arbete för denna stora breda publik på Fotografiska. Min största drivkraft är en slags nyfikenhet att få se, och komma in i, andra människor liv vilket också är ett sätt att uttrycka sig själv. Jag har alltid älskat att berätta historier men genom min dyslexi så har det varit svårt, innan jag hittade fotografiet som uttrycksform. För mig handlar nästan allting jag fotograferar om mig, olika perspektiv av mina tankar och känslor, längtan och rädsla. Vilket jag delar med stora delar av övriga mänskligheten, att försöka få syn på sig själv genom andra, säger Akseli Valmunen.

Juryn som utser stipendiaten fastnade för hans serie The Same New Pet, där Valmunen följt forskningsarbetet med kloning på ett laboratorium i Sydkorea. En plats där djurägare, till en kostnad av $100,000 USD, kan få en klonad kopia av sitt älskade, men avlidna, djur. Som en av kunderna säger ”Det är inte samma – men låt mig tänka att det är det”.

Bildtext: Nu ställer Akseli Valmunen ut The Same New Pet på Fotografiska.

Juryns motivering:

” I kliniskt avskalade bilder lyckas Akseli Valmunen slå an hela etiska känslospektrat från värme och medlidande till de starkaste obehagskänslorna. Att människan börjar leka Gud är ett gammalt ständigt ifrågasatt moraliskt dilemma, som blir än mer aktuell i takt med teknikens framsteg. I närgångna porträtt får Valmunen oss att reflektera över denna frågeställning när avel inte räcker till för att föda det perfekta husdjuret, och kloning istället tar vid. Med ett poetiskt dokumenterande öga betraktar Valmunen sin omvärld, och vi ser med spänning på vart han tar oss i framtiden.”

– För oss på Fotografiska är detta stipendium ett utmärkt sätt att bidra till utvecklingen av fotografi bland unga fotografer i Norden. Vi ser mycket fram emot ett spännande samarbete med Akseli Valmunen nu med hans separatutställning, säger Jan Broman, vd och grundare av Fotografiska.

Young Nordic Photographer of The Year jury 2016:

  • –Marianne Ager, Exhibition Researcher - Brandts Museum for Kunst & Visuel Kultur, Odense, Danmark
  • –Nygårds Karin Bengtsson, konstnär, Höganäs, Sverige
  • –Kristín Hauksdóttir, Project Manager - Reykjavik Museum of Photography, Reykjavik, Island
  • –Johan Vikner, Exhibition Coordinator - Fotografiska, Stockholm, Sverige
  • –Ellen-K Willas, Gallery Manager - Willas Contemporary, Oslo, Norge

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Det är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Här berörs många sinnen och vår mission är "Inspiring a more conscious world". Fotografiskas restaurang med växtriket samt hållbarhet i fokus är prisbelönt, och vi är en av Sveriges mest populära turistmål. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige. "Photography is the technology to capture life. We provide and support life worth capturing".

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.