Följ Fotografiska

Svensk fotografi på Fotografiska i höst

Pressmeddelande   •   Sep 20, 2012 14:02 CEST

Foto till vänster: Kenneth Gustavsson. Foto till höger: Johan Willner

5 oktober - 18 november, 2012

Under hösten fylls Fotografiska till brädden med svensk fotokonst. 5 oktober öppnar utställningar med Kenneth Gustavsson och Johan Willner. Samtidigt visas Christer Strömholm, Maria Friberg och Saga Wendotte. Svensk fotohistoria och lovprisad samtida fotokonst ställs ut sida vid sida på Fotografiska.

Kenneth Gustavsson (1946–2009) var och är sedan slutet av 60-talet en av Sveriges mest tongivande fotografer. Han tillhörde generationen svenska fotografer som fostrades av Christer Strömholm på Fotoskolan i mitten av 60-talet. Där studerade Gustavsson samtidigt som Anders Petersen, med vilken han startade bildgruppen Saftra. Tillsammans skrev Gustavsson, Strömholm och Petersen fotohistoria med den gemensamma utställningen Indicier på Kulturhuset 1996. I den retrospektiva utställningen The Magic Bar på Fotografiska visas många av Kenneth Gustavssons originalprintar – från 60-talets tidstypiskt kontrastrika till de mjukt softade och mycket subtila från senare tid.

 -       Kenneth Gustavsson är en betydande svensk fotograf som tyvärr fallit lite i glömska. Hans fotografiska arv förtjänar att belysas vilket vi är stolta över att kunna bidra till. Som pricken över i:et är det Kenneths nära vän Thomas Wågström som är curator för utställningen, berättar Min-Jung Jonsson, utställningsansvarig på Fotografiska

Den 5 oktober öppnar dessutom utställningen Boy Stories med Johan Willner (1971). Willner har en magisterexamen i konst från Konstfack i Stockholm (2006) och har även studerat vid International Center of Photography (ICP) i New York. Johan Willner arbetar med iscensatt fotografi, inspirerad av en dokumentär tradition. I serien Boy Stories (2006-2012) återvänder han i tiden. Fotografierna i utställningen skildrar minnesbilder från Willners barndom. Minnen som alla har omformats och färgats av tiden men som på något sätt alltid funnits kvar.

-       Mitt arbete tog sin början med en inre bild, ett minne. Det är kanske den starkaste bilden jag har upplevt någon gång och jag ville försöka fånga just det minnet. Det är en bild som jag har burit med mig. I minnet ser jag en pojke, han sitter i bilen och blöder från huvudet. Skolkamraterna står runt bilen och tittar på honom, hånar honom. Jag minns att han inte grät, att han aldrig tappade ansiktet, berättar Johan Willner.

Minnesbilder som denna har fått Willner att reflektera över vad som händer över tid med de bilder vi bär med oss och hur tiden påverkar vad vi minns. Boy Stories är en undersökning av barndomsminnet i nuet lika mycket som det är en skildring av livet i det förflutna.

-       Hösten på Fotografiska går i den svenska fotokonstens tecken. Strömholm, Gustavsson, Willner, Friberg och Saga Wendotte tar plats i utställningssalarna hos oss. Vi hoppas kunna bjuda våra besökare på både en inspirerande svensk fotohistorielektion och massor med samtida fantastisk fotografi, säger Jan Broman, Fotografiskas grundare.

I samband med utställningarna ger Bokförlaget Max Ström ut boken The Magic Bar med Kenneth Gustavsson och bokförlaget Hatje Cantz ger ut boken Boy Stories av Johan Willner.

Det kommer inte ske någon traditionell pressvisning för utställningarna. Istället finns möjligheten att boka enskilda intervjuer med Johan Willner och Thomas Wågström.

För ytterligare information om utställningarna, bokning av intervjuer och högupplösta pressbilder kontakta Jens Hollingby, presskontakt på Fotografiska.

För ytterligare information om boken The Magic Bar kontakta Simon Hohn på Max Ström.

Jens Hollingby

Jens.hollingby@fotografiska.eu

070 943 06 13

Simon Hohn

simon.hohn@maxstrom.se

070 789 13 00

 

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Det är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.