Följ Fotografiska

Sofia Eks Audiovisuella The Mindfield Girl ny utställning på Fotografiska

Pressmeddelande   •   Feb 01, 2018 18:00 CET

Chapter 0.1 - Prologue - Alfredo Salazar-Caro en av 18 artister och konstnärer som skapat audiovisuella tolkningar av alla kapitel i Sofia Eks The Mindfield Girl om hennes tid i Gaddaffis Libyen. Ny audiovisuell utställning på Fotografiska.

Sofia Eks audiovisuella The Minefield Girl ny utställning på Fotografiska

1 februari – 18 februari

Sofia Eks audiovisuella The Minefield Girl öppnar nu på Fotografiska. Samtidigt har Ek skapat en helhetsupplevelse för mobilanvändare på dagens digitala bokscen. Berättelsen handlar om hennes tid som ung kvinna gjorde affärer i Gaddafis Libyen.

Sofia Eks digitala installation på Fotografiska visar upp den audiovisuella bokens koncept, med såväl konst som ljud och teknik. I samarbete med Blackdove (en plattform för digital konst) har Ek gett 18 samtidskonstnärer i uppdrag att skapa varsitt rörligt konstverk som tolkar varsitt kapitel i hennes bok. Resultatet är en fantastisk lyssningsupplevelse som skapar en visuell kontext mellan lyssnaren och berättelsen, och utställningen ett samarbete med Fotografiska.Boken släpps idag i Spotifys nya multimediaformat Spotlight. Boken finns även i ljudversion på Audible.

– Vi är mycket stolta över att visa Sofia Eks imponerande utställning The Minefield Girl, som berättar en unik historia på ett unikt sätt här på Fotografiska, säger Jan Broman, vd för Fotografiska International.

Idag släpper Sofia Eksin första audiovisuella bok, The Minefield Girl, en berättelse som bygger på hennes egna erfarenheter som ung företagare i Libyen under Khadaffis regim. För lanseringen har Ek i samarbete med Black Dove– en mobilapp och plattform för digital konst – gett 18 samtidskonstnärer i uppdrag att skapa varsitt rörligt konstverk som tolkar varsitt kapitel i hennes bok. Skådespelaren Camilla Belleagerar berättare och sätter tonen för Eks historia. Buttons NYhar stått för ljuddesignen, och de tredimensionella ljudeffekterna har skapats av Visisonics. Med Eks audiovisuella bok får mobilanvändarna i vår digitala era uppleva en annan typ av historieberättande och kan konsumera litteratur digitalt.

– Jag ser fram emot att dela denna helhetsupplevelse som berättar denna historia om min tid i Gaddaffis Libyen genom en sammansmältning av olika konstformer. Att ställa ut på Fotografiska är en otroligt stor ära, och utställningen är ett perfekt komplement till de digitala kanalerna. Det är också jätteroligt att Fotografiska ska öppna på Park Avenue i början av nästa år. Det visar på det stora intresset för fotografi som konstform, och på det starka avtryck fotografiet gör som historieberättare, säger Sofia Ek. Med tanke på konsumtionsmöjligheterna på dagens mobiltelefoner ville jag skapa en kombination som visar hur vi kan utvidga våra sinnen och ta till oss berättelser via film, tv, mobiltelefoner, strömningsplattformar, onlinefilmer etc. Genom konst, berättande och ljud tydliggör jag det maktutövande och den fara jag utsattes för under Khadaffis regim och hur det påverkade mig, både personligt och professionellt, förklarar Sofia Ek.

Bland de multimediakonstnärer som har bidragit till bokens rörliga delar kan nämnas Alex Israel, Jon Kessler, Johanna Hauser och många fler. En fullständig presentation av varje konstnär och kapitel i The Minefield Girl hittar du via länken nedan, som leder till ett digitalt magasin publicerat av Black Dove.

Digitalt magasin om The minefield girl: https://www.dropbox.com/s/mke3jlftlwgikoj/Event-Book-mine- field_girl%20%20%285%29.pdf?dl=0

Om du vill ta del av en mobil version av The minefield girl på Spotify klickar du på den här länken: https://open.spoti- fy.com/episode/6pe6HZlCkgO5pOQl8Ijpxv?context=spotify%3Auser%3Aspotify%3Aplaylist %3A37i9dQZF1DWVhx3Jw2ZqKI&si=h_IWc8liQMini1wF0AeP1w

För att lansera sin audiovisuella bok anordnade Ek den 31 januari en digital engångsutställning på den digitala scenen Lightbox NY. Eks konst och berättelse iscensattes med hjälp av en ljudupplevelse skapad av Sonos, det trådlösa hemmaljudsystemet som kombinerar perfekt ljudkvalitet med vacker och minimalistisk design. Premiumvattnet LIFEWTR, som främjar kreativa sätt att förena konst och litteratur med den allra senaste tekniken genom att förändra hur hennes historia sprids på Spotify och Audible.

Denna allomfattande digitala installation har setts av många framstående personer, bl.a. John Legend, Camilla Belle, Adrien Brody, Nick Jonas, Tory Burch, Diane Von Furstenberg, Dasha Alexandrovna Zhukova, Julie Greenwald, Maxwell, Jack Antanoff, Randi Zuckerberg, Emmy Rossum, Hailee Steinfeld, Chris Rock och Camila Alves m.fl.

###

Om The Minefield Girl:

Berättelsen bygger på Sofia Eks egna erfarenheter som ung företagare i Libyen vid den tid då Gadaffis fortfarande styrde landet med järnhand. Hennes uppdrag var att presentera Libyen för västvärldens stora företag via tidningen Wall Street Journals magasin SmartMoney. Sofia drabbades dock av den ena motgången efter den andra när hon försökte navigera genom Khadaffis Libyen, där inget var vad det verkade vara. Hon upptäckte att hon var under ständig bevakning. En kärleksaffär visade sig bli både spännande och farlig när hon insåg att landets mäktigaste män även kunde kontrollera människors privatliv. Besatt av sin vilja att lyckas och vara en del av något större än henne själv hamnade Sofia långt inne i maktens korridorer, helt omedveten om vilket farligt minfält hon hade gett sig in i. 

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Det är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Här berörs många sinnen och vår mission är "Inspiring a more conscious world". Fotografiskas restaurang med växtriket samt hållbarhet i fokus är prisbelönt, och vi är en av Sveriges mest populära turistmål. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige. "Photography is the technology to capture life. We provide and support life worth capturing".

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.