Följ Fotografiska

Paul Svensson gästkock vid Dan Barbers pop up wastED i London

Pressmeddelande   •   Mar 31, 2017 17:43 CEST

Christofer Ekman och Paul Svensson, Fotografiskas matkreatörer. Nu gästkockar på Dan Barbers pop up-restaurang wastED i London. Foto: Johan Ståhlberg

Fotografiskas matkreatör Paul Svensson med Dan Barbers wastED i London

Det är en imponerad och inspirerad Dan Barber som nu bjuder in Fotografiskas Paul Svensson and Christofer Ekman till sin pop up-succé wastED. På taket till Selfridges i London tillagas totalt nytänkande rätter, provocerande innovativa vad gäller råvara och sin filosofi att inget ska slösas och allt kan användas.

New York's internationellt berömda Blue Hill restaurants med Dan Barber i spetsen har nu ett samarbete med Selfridges London där de på taket dragit igång den uppmärksammade pop up-restaurangen wastED. Tillsammans med ett London som fullkomligt vibrerar av sug efter hållbara lösningar/no waste har olika samarbetspartners knutits till projektet; lokala odlare, fiskare, producenter och leverantörer. De delar visionen att det går att göra mästerverk med alla delar av en råvara, inget behöver slängas, vare sig före eller efter den tillagats. En matkedja som ständigt återuppfinner och återanvänder alla delar av råvarorna.

Till sin hjälp bjuder Dan Barber in andra kockar från runt om i Europa. Nu är det Paul Svensson, i sällskap med Christofer Ekman, som står där på taket och skapar stordåd med helt oväntade och nytänkande kompositioner. Tidigare i år fick Fotografiskas restaurang ta emot White Guides hedervärda ”Årets Terroir” för sitt framgångsrika arbete med att tolka de ekologiskt odlade råvarornas ursprung och få fram dess unika smaker.

– Allt fler kockar börjar röra sig i riktning mot menyer fokuserade på vegetabilier, allt medan de samtidigt återupplivar fine dining-konceptet. Men saken är den att Paul Svensson, han gjorde detta redan för 20 år sedan – med passion och precision, och mestadels under radarn, berättar en imponerad Dan Barber.

Filosofin när det gäller att skapa rätter på Fotografiska är hållbar njutning, en grön mat-filosofi. Rätterna tas fram ur en växt i sin bästa säsong och serveras med kött eller fisk vid sidan om. Det är varken ett vegetariskt eller veganskt kök, men med tydligt fokus på råvaror från växtriket.

– Att bli inbjuden av Dan Barber att vara gästkockar är en så stor ära och helt i linje med vår strävan att ständig söka den perfekta balansen mellan njutning, hälsa och omsorgen om miljön. Fotografiskas restaurant arbetar seriöst, genom njutningsfull nyfikenhet, mot att bli en zerowaste-restaurang. Utan att tappa fokus på att skapa de mest prisvärda rätterna, säger en glad och stolt Paul Svensson.

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Det är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Här berörs många sinnen och vår mission är "Inspiring a more conscious world". Fotografiskas restaurang med växtriket samt hållbarhet i fokus är prisbelönt, och vi är en av Sveriges mest populära turistmål. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige. "Photography is the technology to capture life. We provide and support life worth capturing".

Bifogade filer

Word-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.