Följ Fotografiska

Ny utställning: Vee Speers - Bulletproof

Pressmeddelande   •   Feb 25, 2015 09:00 CET

Vee Speers
Bulletproof
10 april - 31 maj

Nu följer Fotografiska upp den uppmärksammade utställningen med Vee Speers för fem år sedan. I serien The Birthday Party mötte vi barn på väg till ett imaginärt födelsedagskalas. Nu har de har blivit äldre. Men det är inga osäkra tonåringar vi möter i Vee Speers nya serie Bulletproof. Vee Speers har utrustat dem för en okänd framtid. Starka och självständiga är de redo att möta världen.

I serien Bulletproof är modellerna de samma, men de har lämnat födelsedagskalaset. De har blivit äldre och rör sig i gränslandet mellan barn och vuxen, en tid av såväl tvivel som självsäkerhet. Vee Speers förevigar ögonblick av bräcklig ungdom och skönhet. Men deras hållning, uttryck och blick utstrålar styrka och stolthet. Här finns ingen blygsamhet, ingen sårbarhet.

Vee Speers beväpnar dem för livet och kommande slag. En pistol, en yxa, ett horn, en stridshjälm på huvudet, en tjurfäktares dräkt. Hon förbereder dem inför en okänd framtid, ger dem kraft och styrka för att de ska kunna försvara sig, mot mänsklighetens dårskap och hat, kanske också mot sina egna demoner och känslostormar. De är oövervinneliga i sina dräkter och masker. De dikterar själva sina regler.

Kanske är bilderna också en kommentar till de könsroller som vi serveras tidigt i livet. Möjligen en påminnelse om makt och krig. Och vårt behov av att fly in i fantasins värld och en inbjudan till våra egna erfarenheter och associationer, från barndomen, tonåren och föräldraskap.

Vee Speers klär modellerna, stylar dem, ibland med masker. De måleriska porträtten, det dramatiska anslaget och den unika färgsättningen är kännetecken för Vee Speers verk. Hon tycker inte om att följa mängden. Hon vill förföra med sina störande och på samma gång vackra bilder, bilder som balanserar mellan fantasi och verklighet, det självklara och oväntade. Element som väcker motstridiga känslor som överraskar betraktaren i varje bild.

Fakta om Vee Speers:

Vee Speers kommer från Australien. Hon studerade konst och fotografi på QCA i Brisbane innan hon började arbeta som fotograf för ABC Television i Sydney på åttiotalet. Efter flytten till Paris 1990 började hon ställa ut egna konstprojekt och fångade besökarna med sitt dramatiska bildspråk och unika färgsättning.

Hennes stora genombrott kom 2005 med projektet Bordello, ett arbete som är inspirerat av 1920-talets dekadenta Pariskvarter runt Rue St. Denis med dess nattliv och färgstarka personligheter. Utställningen blev en succé och turnerade världen över. Nästa projekt The Birthday Party fick ännu större genomslag, utställningen har turnerat i flera år och boken med samma titel har tryckts om flera gånger.

Idag har Vee Speers en lång rad verk bakom sig som hon har visat på såväl separatutställningar som grupputställningar. Hennes verk har publicerats på framsidan av de flesta stora fototidningar i världen, bland annat Photo International, Images Magazine och The British Journal of Photography men också andra magasin som The Sunday Times UK.


Det äger inte rum någon pressvisning utan endast enskilda exklusiva intervjuer med Vee Speers. 
För ytterligare information, högupplösta pressbilder eller intervjuförfrågningar, kontakta Kristin Eriksson:

kristin.eriksson@fotografiska.se
+46 (0) 73 910 39 95

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Det är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.