Följ Fotografiska

Ny utställning tar samlat grepp om fotografins historia

Pressmeddelande   •   Feb 11, 2016 11:41 CET

Time and Again: Photographs from The Walther Collection

Fotografiska 12 februari – 15 maj 


The Walther Collection är en unik samling från fotografiets vagga i Muybridges berömda serier till dagens jämlikhetskamp i Sydafrika, via Avedons Family-bilder av bland andra Ronald Reagan. 

Ett lysande exempel på det stora intresse som samlandet av fotokonst röner i dessa dagar. Vare sig det handlar om ett sätt att uttrycka sig eller som en investering. Nu visar Fotografiska sviter ur The Walther Collection, en av världens störst växande samlingar av fotografi och videokonst. Fotografiskas utställning Time and Again presenterar över 800 fotografier från förra sekelskiftets Europa till vår nuvarande pulserande samtid i Europa, Asien, Afrika och USA. 

Fotografiska är stolta över att nu presentera Time and Again: Photographs from The Walther Collection, en omfattande utställning om fotografiets spännande historia och samtid. The Walther Collection är en av världens störst växande privata samlingar av fotografi och videokonst skapad under tjugo år av Artur Walther den tysk-amerikanske affärsmannen bosatt i New York, medan samlingen bor i ett museum i, öppen för allmänheten, i hans uppväxtstad Neu-Ulm i Tyskland.

– Fotografi för mig är ett ständigt sökande och undersökande. Genom den ges möjlighet att få syn på och lära av varandra; att skapa dialog, oavsett etnicitet, kön, ålder, klass eller kultur, säger Artur Walther.

Walther har fokuserat fotografi och videokonst sedan 1990-talet. Samlingen med sin utgångspunkt i den tyska skolan, representerad av bland andra August Sander, Karl Blossfeldt, Bernd och Hilla Becher och Thomas Ruff. Med tiden har samlingen utvecklats till att innehålla både historiska och nutida fotografer och konstnärer från Europa, USA, Afrika och Asien. Med sin enorma bredd visar The Walther Collection Fotografins makt från sina första trevande steg till dagens explosiva och alltmer växande scen. Även om många av fotograferna i The Walther Collection är de mest framträdande av sin tid så ingår även samlingen historiska bilder av helt okända konstnärer.

The Walther Collection är anmärkningsvärd för sin breda, världsomfattande räckvidd och visar hur vi genom fotografi blir presenterade för människor och platser som vi kanske aldrig skulle stöta på, och till händelser vi kanske aldrig skulle bevittna.

Inför utställningen av Time and Again så har Fotografiska koncentrerat sig på fotografier som skapats i serier eller sekvenser, och har valt ut mer än 800 bilder av 34 fotografer från 10 av världens länder.

– Jag vill undersöka vad som särskiljer och förenar oss människor, oavsett ursprung och kulturell identitet. Det är så oerhört spännande att med fotografins hjälp försöka få fatt på de strömmingar som definierar olika kulturer och tidseror, att titta närmare på vad som är unikt och vad som är universellt, berättar Artur Walther.

Fotografi ger oss möjlighet att fånga ögonblick och frysa tiden och utställningen Time and Again är en hyllning till detta extraordinära faktum. En enda bild kan frysa tiden och, som en del av en serie kan flera bilder avslöja det ständigt föränderliga flöde som vi kallar livet, där en sak leder till en annan. Vare sig det är från artonhundratalet, när Eadweard Muybridge tog sina första bilder av människor och hästar i rörelse, eller mer nyligen när den kontroversielle konstnären Ai Weiwei i tre bilder höll, tappade och slog sönder en ovärderlig vas från en utdöd kinesisk dynasti, så visar fotografier i sekvenser oss samtidigt att tiden aldrig står still. Genom fotografi får vi dock makten att fånga denna tid i ständig rörelse- så att vi får möjligheten att verkligen se och utforska oss själva och våra medmänniskor.

– Ända sedan jag för 20 år sedan träffade Bernd och Hilla Becher och kom i kontakt med den tyska ”New Objectivity”-rörelsen har jag fascinerats av fotografin som dokumentation och uttryckssätt. De som genom att fotografera många objekt av liknande karaktär visade på det unika med varje, vilket under den tiden nog måste ses som en politisk handling likväl som en filosofisk. En fascination som först resulterade i samlandet av enorma mängder fotoböcker för att sedan istället ägna mig åt själva fotografierna, minns Walther.

Genom årtionden och över nationsgränser speglar utställningen Time and Again hur fotografiet går från att vara ett redskap för dokumentation, till att bli ett verktyg för att spegla sociala politiska processer och personliga historier. Richard Avedons ikoniska porträtt av 1970-talets amerikanska politiska elit i The Family ställs mot Accra Shepps bilder av ockupanterna från Occupy Wall Street 2011-2012. Nobuyoshi Arakis serie 101 Works for Robert Frank (Private Diary) skildrar kontrasterna i den kontroversielle fotografens vardag, medan han bearbetar sorgen över sin avlidna hustru. Att fotografiets utveckling har skett parallellt över nationsgränserna görs i utställningen tydligt genom den världsberömde konstnären Ed Ruschas utställningen Every Building on the Sunset Strip, en dokumentation av samtliga byggnader längs den kända gatan i Los Angeles; bredvid visas en identisk svit från Ginza, Tokyo, tagen av Yoshikazu Suzuki och Shohachi Kimura - tolv år tidigare.

Att illustrera en samtid och samtidigt försöka avkoda den för att ges ledtrådar om vår framtid är ett uråldrigt mänskligt behov. En mycket viktig funktion i alla kulturers strävan efter att definiera sig - vad är gemensamt och vad är unikt?

En samling belyser meningsfulla ögonblick gällande kulturen och tiden den kommer ifrån, men säger också oss en del om den enskilda samlaren. Att samla konst har blivit ett populärt sätt att uttrycka sig på oavsett om det sker på en liten eller stor skala. Vad säger då denna utställning oss om Artur Walther som person?

– Kanske att jag är en person som vanligtvis tar ett steg tillbaka och iakttar snarare än att själv göra mig till centrum för uppmärksamheten. En person som, liksom många andra, är nyfiken på de större sammanhangen och vart vi är på väg. Både med oss själva och varandra, avslutar Walther.

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Det är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige. En plats för många sinnen med prisbelönt restaurang, nyöppnad Fotografiskas bar där de alkoholfria drinkarna serveras - med spriten on the side. Allt ackompanjerat av en av Stockholms vackraste utsikter. 

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.