Följ Fotografiska

Ny utställning på Fotografiska: Martin Schoeller Up Close

Pressmeddelande   •   Sep 11, 2015 12:19 CEST

Martin Schoeller på Fotografiska

Up Close

2 oktober 2015 – 7 februari 2016

En av vår tids viktigaste porträttfotografer kommer för första gången till Sverige och Fotografiska. Mellan den 2 oktober 2015 och 7 februari 2016 visas fyra serier av Martin Schoellers ikoniska porträttfotografi. Bland annat visas hans sedan 20 år pågående projekt Close Up, där avskalade porträtt av världsberömda profiler som Zlatan, Barack Obama, Taylor Swift och Meryl Streep blandas med porträtt av människor från gatan. Utställningen visar fyra serier av Schoellers fotografi och är producerad av Fotografiska i samarbete med Martin Schoeller.

New York-baserade fotografen Martin Schoellers arbete utmärker sig framför allt genom hans visuellt starka och avskalade porträtt. Genom sin uppmärksammade serie Close Up ger han en naken och detaljerad bild av såväl kända som okända ansikten. I varje bild har han konsekvent använt samma avstånd, ljussättning och manér för att skapa ett porträtt fritt från sammanhang. Resultatet är ett slags demokratisering av det fotografiska porträttet där världsnamn inom politik, musik, sport och kultur avbildas på samma vis som människor från gatan. I Schoellers knivskarpa porträtt är det ingen skillnad på de med makt och inflytande, som de utan.

» En fotografisk närbild är kanske den renaste och sannaste formen av porträtt som skapar en nära konfrontation mellan betraktaren och subjektet på ett sätt som daglig interaktion omöjligtvis kan ge utan att vara direkt oartig « , säger Martin Schoeller.

På Fotografiska visas fyra olika serier av Schoellers fotografi; Portraits, Close Up, Female Bodybuilders och Identical. I Identical ger han sig på detaljerade porträtt av tvillingar och trillingar medan han i serien Female Bodybuilders fotograferat bodybuilders på toppen av sin karriär. Schoeller avstår helt från retusch och avbildar kvinnorna på ett manér helt utan kompromisser.

» I Female Bodybuilders vill jag fånga den sårbarhet jag ser och känner
i personerna jag porträtterar. Och på så sätt nå de ofta komplexa känslor som gömmer sig bakom masken av extrema fysiska uttryck.« 

Martin Schoeller är född i München 1968 men bor och verkar i New York sedan början av 1990-talet. Mellan 1993 och 1996 var han assistent till Annie Leibovitz, en av de fotografer som premiäröppnade Fotografiska 2010.

Martin Schoeller arbetar såväl med egna konstprojekt som på kommersiella uppdrag. I över 15 år har han fotat för The New Yorker och hans fotografiska arbeten finns även publicerade i bland andra Rolling Stone,GQ, Esquire, W, Vogue och Harper’s Bazaar. Schoeller är representerad hos Hasted Kraeutier Gallery i New York, Ace Gallery i Los Angeles samt Camera Work i Tyskland samt hos några av världens främsta samlare av fotografi och modern konst. Han har visats i soloutställningar i både Europa och USA och hans porträtt finns representerade i permanenta samlingar på National Portrait Gallery och Smithsonian Institution, Washington DC. Up Close på Fotografiska är Martin Schoellers första utställning i Sverige.• 

För ytterligare information eller frågor kontakta gärna Moa Abrahamsson: moa@bystrombalodis.se+46 (0)70 791 20 00  

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Det är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.