Följ Fotografiska

Ny utställning: Jimmy Nelson

Pressmeddelande   •   Nov 21, 2014 08:00 CET

Jimmy Nelson
Before They Pass Away
27 november - 1 februari


Jimmy Nelson iscensätter verkligheten. Ödmjukt men samtidigt storslaget visar han den skönhet och mångfald som finns i världen. Han har rest tusentals mil för att porträttera ursprungsbefolkningar på fem kontinenter. Det är framförallt ett konstnärligt projekt. Det är Jimmy Nelsons subjektiva bild av hur en del av världen ser ut, en del som håller på att försvinna.

Drivkraften för Jimmy Nelson är sökandet efter skönhet och jakten på tillhörighet. Det har han med sig sedan barndomen när han fick följa med sin pappa, som var geolog på ett oljebolag, runt om i världen. När han var femton år blev han felaktigt medicinerad för malaria och tappade allt hår. Det fick honom också intresserad av hur vårt utseende speglar hur andra människor ser på oss och behandlar oss.

Efter att han tillbringat tio år på en privat jesuitskola i norra England begav han sig till Tibet där han vandrade runt och fotograferade. Bilderna blev internationellt uppmärksammade och karriären som fotograf tog fart. Han har burit med sig tanken att fotografera ursprungsbefolkningar under många år, men det var först 2010 som projektet kunder realiseras. Under tre års tid besökte 35 olika kulturbefolkningar, bland annat Etiopien, Nepal, Papua Nya Guinea och Sibirien.

Projektet är inte okontroversiellt. Kritiker har höjt sina röster för att han förskönar människor som är utnyttjade och exploaterade. Han är fullt medveten om problematiken men vill i sina bilder visa skönheten, det vackra, för att på så sätt kanske göra fler människor medvetna om hotade kulturer. Enligt Nelson är bilderna bara en liten del av arbetet. Han beskriver själv arbetet som antropologi eller en resa i mänsklig psykologi.

Vid en första anblick kan bilderna tyckas vara anpassade, situationerna i bilderna vara förskönade. Men faktum är att bilderna speglar den miljö som dessa kulturer lever i. Konstnärligt skildrade av Jimmy Nelson. Han söker efter de magiska stunderna, när ljuset finns där. Bilderna visar inte allt, de visar inte vardagen. Men Jimmy Nelson hoppas att hans subjektiva skildring kan skapa ett större intresse kring de kulturer som han dokumenterar och att fler ögon riktas mot de platser som håller på att försvinna.

Jimmy Nelson interagerar med dem han besöker, han lever med dem. Och tar sig tid. För att bygga upp ett förtroende och för att skapa en rättvis bild. Med eller utan tolk, med gester och känslor bygger han sakta upp en förtroende. Han förklarar för dem han fotograferar att han vill ta en hyllningsbild av dem i sina vackraste kläder. Resultatet är en serie iscensatta bilder som speglar kulturer som lever utanför vår högteknologiska värld, med sina urgamla traditioner och värden. Det är kulturer som är hotade av olika anledningar. Där det sker förändringar som de själva inte har kontroll över. Det är bilder som kanske får oss att fundera över människans rätt att vara en del av sin egen utveckling, att bestämma över sin egen framtid. Jimmy Nelsons bilder är hans bild av verkligheten.

Ingen pressvisning äger rum. Utrymme finns för intervjuer onsdagen 26:e november. För ytterligare pressbilder eller intervjuförfrågan, kontakta Jens Hollingby.

All images: © Jimmy Nelson Pictures BV, www.beforethey.com, from the book published by TeNeus

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Det är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.