Följ Fotografiska

Nu öppnar Fotografiska ansökan till Stora Dokumentärfotopriset 2018

Pressmeddelande   •   Dec 22, 2017 16:08 CET

Nu öppnar Fotografiska ansökan till Stora Dokumentärfotopriset 2018. Priset på 100 000 är riktat till professionella dokumentärfotografer/bildjournalister i Sverige för att stötta det dokumentära fotot.

Fotografiska öppnar ansökan till Stora Dokumentärfotopriset

storadokumentarfotopriset.fotografiska.eu

Det är med stolthet Fotografiska nu öppnar ansökan till Stora Dokumentärfotopriset 2018 som stänger 28 februari kl 23.55. 

Nu kan professionella dokumentärfotografer/bildjournalister i Sverige söka till Stora Dokumentärfotopriset på 100 000 kronor. Ett pris instiftat av Fotografiska i TTs fina anda. TT har ju sedan 2003 förtjänstfullt delat ut TTs Stora Fotopris och TTs Fotostipendium. När dessa lades ned valde Fotografiska att ta över budkavlen och fortsätta den viktiga insatsen att med ett pris stötta dokumentärfotografi – Stora Dokumentärfoto-priset.

Fotografiska har sedan starten 2010 haft som vision att bidra till att sätta fokus på fotografi som uttrycksform. Dokumentärfotografi är i dessa tider av ”fake news” och desinformation viktigare än någonsin. Denna genre med alla sina möjligheter till att med mångfald belysa det vi kallar livet. När så mycket händer i världen behövs vinklar från många håll – dokumentärfotografiet fyller här odiskutabelt en ytterst viktig roll.

– Vi instiftar detta pris för att det är extra viktigt att uppmärksamma den dokumentära bilden, berättande har aldrig varit så viktigt som i den tid vi lever i nu. Svensk dokumentärt fotografi är enastående och vi hoppas att med detta pris bidra och uppmuntra kämpande duktiga bildjournalister, säger Per Broman, VD på Fotografiska.

Jurymedlemmar är:

Magnus Wennman, Paul Hansen och Åsa Sjöström. Alla tre dokumentärfotografer som ställt ut på Fotografiska under 2017.

Marika Långström från TT.

Pauline Benthede och Per Broman från Fotografiska.

Fotnot: Ett annat sätt Fotografiska bidrar till att sätta fokus på fotografi är att stötta unga nordiska fotografer med stipendiet Young Nordic Photographer of The Year (YNP) på 100 000 kronor. Stipendiet går till en yrkesutbildad fotograf i början av sin karriär och delades ut första gången för 2014. Till detta tillkommer en mentor från en annan konstnärlig disciplin i syfte att utveckla fotografi som uttrycksmedel, samt en separatutställning på Fotografiska. Stipendiemottagaren av Young Nordic Photographer of the Year 2018 kommer att meddelas i januari 2018.

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Det är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Här berörs många sinnen och vår mission är "Inspiring a more conscious world". Fotografiskas restaurang med växtriket samt hållbarhet i fokus är prisbelönt, och vi är en av Sveriges mest populära turistmål. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige. "Photography is the technology to capture life. We provide and support life worth capturing".

Bifogade filer

Word-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.