Följ Fotografiska

Nu öppnar ansökan till Young Nordic Photographer of the Year

Pressmeddelande   •   Sep 22, 2015 09:45 CEST

Nu öppnar ansökan till Young Nordic Photographer of the Year 

För andra året i rad delar Fotografiska ut ett stipendium på 10 000 Euro till en ung, lysande fotograf i Norden. Vinnaren får även en separatutställning på Fotografiska sommaren 2016. Syftet med Young Nordic Photographer of the Year är att stödja en ny, stilbildande generation fotografer i Norden. Ansökan är öppen fram till den 1 november.

Stipendiet presenteras i samarbete med Audi, som bidrar med en miljöbil till vinnaren fram till separatutställningen öppnar på Fotografiska.

Fotografiskas mål är sedan starten 2010 att visa världens bästa fotoutställningar. Ett flertal unga, svenska fotografer har via museet fått en unik möjlighet att presentera sina verk för en stor publik.

» Att visa och stödja det nya, unga fotografiet, både det dokumentära och konstnärliga, har redan från start varit en viktig del i vår vision. Young Nordic Photographer of the Year är ett av våra bidrag till den unga fotoscenen«, säger Per Broman, grundare Fotografiska.

Stipendiesumman är på 10.000 Euro. Vinnaren får även en separatutställning på Fotografiska samt tilldelas en mentor att samarbeta med fram till utställningen. Priset möjliggör därmed för stipendiaten att genomföra eller slutföra ett nytt eller pågående projekt med avslutande utställning, med stöd av en erfaren konstnärs kunskaper och arbetssätt. Audi bidrar dessutom med en Audi A3 Sportback e-tron att använda som arbetsbil fram tills utställningen öppnar på Fotografiska.

2014 års stipendiat, och den första i ordningen, var Johan Strindberg. Utställningen hölls på Fotografiska under våren 2015. Mentor var Helene Billgren.

Vinnaren av Young Nordic Photographer of the Year får:

  • 10.000 Euro
  • Separatutställning på Fotografiska under sommaren 2016
  • Samarbete med en konstnärlig mentor inför utställningen på Fotografiska 
  • Audi A3 Sportback e-tron under hela arbetsperioden fram till utställningen

Separatutställningen på Fotografiska öppnar under sommaren 2016.

Kriterier

Sökande skall vara under 36 år och medborgare i ett nordiskt land samt ha en högskoleexamen alternativt kvalificerad yrkesutbildning inom fotografi. Han eller hon ska även ha deltagit i minst en grupp- eller separatutställning. För mer information och ansökan, vänligen besök: http://fotografiska.eu/young-nordic-photographer-of-the-year

Årets jury består av

Sophie Mörner, fotograf, gallerist, styrelsemedlem Fotografiska; Merja Salo, professor Helsingfors School of Arts, Design and Architecture; Thomas Wågström, curator och fotograf; Pauline Benthede, utställningsansvarig Fotografiska.

Audi har samarbetat med Fotografiska sedan öppningen 2010

För mer information kontakta:
Moa Abrahamsson, ByströmBalodis moa@bystrombalodis.se+46 (0)70 791 20 00 

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Det är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.