Följ Fotografiska

Nick Brandts nya utställning larmar om hotet mot oss alla

Pressmeddelande   •   Maj 20, 2016 08:00 CEST

Wasteland With Elephant by Nick Brandt

Idag öppnar Nick Brandts nya utställning Inherit the Dust, en stark och tankeväckande serie episka panoramabilder. Djurporträtt i naturlig storlek har placerats och fotograferats på platser där djuren tidigare levde. Idag hotas de då deras habitat sedan urminnes tider försvinner genom människans exploatering av naturen. Där dessa djur strövade pågår idag rovdrift medan soptipparna växer. Miljöer för varken människa eller djur. Brandts budskap är dock tydligt: det finns alternativ till att arvet vi lämnar efter oss är damm och intet.

Fotografen Nick Brandt har sedan 2001 i oförglömliga och storartade porträtt dokumenterat Östafrikas skövlade natur och utrotningshotade djur. Tre år efter avslutningen av den allvarstyngda trilogin On This Earth, A Shadow Falls Across the Ravaged Land, återvänder Brandt till Östafrika för att fotografera den accelererande naturförstöringen på den afrikanska kontinenten.

I sin nya serie episka panoramabilder dokumenterar Brandt människans påverkan på miljöer där djur inte längre kan leva. På varje plats installerar Brandt ett fotografiskt djurporträtt i naturlig storlek mitt i ett landskap som nu präglas av explosionsartad stadsutveckling, fabriker, ödelagda betesmarker och stenbrott. Människorna i bilderna lever sina liv som vanligt utan att ta notis om fotograferna av dess djur som nu bara har en spöklik närvaro i landskapet.

Men än finns det hopp om att efterlämna någonting annat än stoft.

2010 var Brandt med och startade den ideella organisationen Big Life Foundation, som hjälper till att skydda över 800 000 hektar av Östafrikas ekosystem. Stiftelsen har anställt över 350 lokala parkvakter vilket lett till att tjuvjakten har minskat radikalt i området.

»Allt fler börjar inse de ekonomiska fördelarna med att skydda miljön. Big Lifes etiska grundsyn verkar fungera: om naturvården gynnar lokalbefolkningen då kommer lokalbefolkningen att gynna naturvården. Och det är här hoppet finns för Afrikas natur«, säger Brandt. 

Monografin Inherit the Dust, utgiven i mars 2016 av Edwynn Houk Editions med Thames & Hudson som distributör, innehåller två essäer av Brandt. I samband med boken har Brandt haft utställningar i bland andra New York, Los Angeles, Berlin, Stockholm och London. •

»I Nick Brandts osminkade, upprörande och häpnadsväckande utställning Inherit The Dust... ställs vi inför en social och miljömässig kris, som kräver att vi tänker om.«

– Kathryn Bigelow, lmregissör The Hurt Locker”

»Nick Brandts makalösa panoramabilder är en omskakande kombination av skönhet, förfall och förmaning... en slående och komplex »J’accuse’«, eftersom människan i lika hög grad som djuren är offer för den så kallade utvecklingen. Vidden, djupet och detaljer i Brandts panoramabilder leder tankarna till en kollision mellan Brueghel och en stundande apokalyps.« – Vicki Goldberg, konstkritiker, författare

Internationell press om Inherit the Dust:

»Nick Brandts senaste arbete är både tilltalande och frånstötande... Brandt har skickligt förvandlat sin konst till en uppmaning till handling.« – Jack Crager, American Photo, de 10 bästa fotoböckerna, våren 2016

»Brandts nya serie är hans hittills starkaste och mest upprivande.« – The Daily Beast

»Gripande och effektfulla... fotona är lika vackra som melankoliska.« – Wired

»Nick Brandts episka panoramabilder fungerar som hjärtslitande minnesmärken över ett förlorat paradis.«
– Sunday Times, London 

För mer info och pressmaterial kontakta:

PR & Marknadschef
Margita Ingwall
margita.ingwall@fotografiska.se
070-456 14 61 

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Det är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.