Följ Fotografiska

Last Night in Sweden - ny utställning på Fotografiska och bok på Max Ström

Pressmeddelande   •   Sep 13, 2017 14:19 CEST

Fotografi taget av Izabelle Nordfjell/Arjeplog visas nu tillsammans med andra dokumentärfotografers verk som fångat stunder runt om i Sverige i Last Night in Sweden. Även bok med samma titel ges ut på Max Ströms förlag.

Last Night in Sweden

70 av Sveriges främsta dokumentärfotografer 13 september - 5 november

Nu öppnar Fotografiska utställningen Last Night in Sweden och samtidigt släpper Max Ström boken med samma namn i årets mest uppmärksammade fotoprojekt. I en tid med desinformation, alternativa fakta och filterbubblor – det här är fotografierna som vill visa hur kvällar i Sverige faktiskt ser ut. Bakom urvalet står Soran Ismail, Eva Hamilton, Lotta Gröning, Henrik Berggren och Anna Clarén.

Drygt 100 av landets bästa dokumentärfotografer har samlats för att tillsammans skildra Sverige. Gemensamt för de sammanlagt tiotusentals bilder som inkommit är att de är tagna efter klockan 18 i april och maj 2017.

Efter en första sållning gick 2000 bilder vidare till juryn – som sedan gjort det slutgiltiga urvalet. Vilket innebär att ett 70-tal fotografer ställer ut på Fotografiska 13 september - 5 november i en Fotografiska For Life-utställning med samma namn; Last Night In Sweden.

Bilderna visar ett Sverige som är långt ifrån tidningarnas förstasidor. Här får istället vardagen kliva fram i rampljuset. Industriarbetare på kvällspasset, danskryssning på Östersjön, lägenhetsvisning i Stockholm, förlossning på BB, asylboende i Fagersta, Sveriges ensligaste by men också festande på Stureplan. Tillsammans bildar fotografierna en mosaik som visar oss Sverige 2017.

Projektet har fått stor uppmärksamhet och ett brett folkligt stöd – inte minst efter det fruktansvärda dådet på Drottninggatan. Det var ju också ett angrepp på det fria och öppna samhälle som kännetecknat Sverige i över ett århundrade.

– Alla inblandade tycker att det är viktigt att ge en mer rättvisande bild av Sverige, utan att för den skull försköna eller förringa de svårigheter och problem vi har att leva med. Ett av syftena med projektet är att vara en motvikt till de krafter som försöker splittra människor och skapa rädsla och konflikter, säger Jeppe Wikström, förläggare på Max Ström och en av initiativtagarna.

Projektet kom till som ett svar på president Donald Trumps mystiska, och numera ökända uttalande från början av året då han refererade till det som hände ”last night in Sweden”.

– Det var ingen tillfällighet att Trump tolkade den uppskruvade retoriken i dokumentären på Fox News som om Sverige var utsatt för en terrorattack. För den nationalistiska högern i USA är just integrationsproblemen ett bevis för att den ”svenska modellen” med dess öppna gränser och generösa välfärdspolitik är en katastrof. Med en blandning av verkliga och alternativa fakta framställs Sverige som ett land i kaos, präglat av raskravaller, olösliga motsättningar och massvåldtäkter, säger författaren och historikern Henrik Berggren som skrivit förordet till boken och även ingår i juryn.

– Bilderna visar inget paradis eller perfekt samhälle men de är ett svar på den politiserade bilden av Sverige som ett land i kris, tillägger han.

Juryn består förutom Henrik Berggren också av fotografen Anna Clarén, journalisten Lotta Gröning, komikern och programledaren Soran Ismail, journalisten Staffan Sjöberg, förläggaren Marika Stolpe, fotografen och förläggaren Jeppe Wikström och före detta SVT-chefen Eva Hamilton.

– Alla bilderna tillsammans inger mig en stark känsla av respekt och ömhet för att människor är så kapabla att forma sina liv. Oavsett ålder, ursprung eller var i Sverige de bor. Juryn har medvetet letat efter vardagliga situationer – och urvalet ger ett mer rättvist intryck av Sverige än vad nyhetsbilder någonsin kan göra, säger Eva Hamilton och tillägger att hon är väldigt nöjd med slutresultatet.

– Jag blir rörd, berörd och stillsamt lycklig när jag ser det färdiga resultatet. Och stolt! Stolt över Sverige.

Intresset har varit enormt och boken har förhandsbeställts från människor í närmare 30 länder. Projektet har finansierats till stor del genom just dessa förhandsbeställningar som gjordes via Kickstarter, en sajt för crowdfunding-kampanjer. Med rekordfart (endast sju timmar efter att kampanjen lagts upp) var projektet fullfinansierat.

De första exemplaren av boken kommer att skickas till Donald Trump, alla medlemmar i den amerikanska kongressen samt alla ledamöter i EU-parlamentet.

Fotografer med bilder i utställningen och/eller boken:

Hampus Andersson, Erik Ardelius, Elin Berge, Margareta Bloom Sandbäck, Evelina Carborn, Peter Claesson, Lars Dareberg, Hannu Einarsson, Johan Engman, Marcus Erixson, José Figueroa, Linda Forsell, Dick Gillberg, Jeppe Gustavsson, Niklas Hagman, Paul Hansen, Marcus Haraldsson, Thomas Harrysson, Lina Haskel, Malin Hoelstad, Peter Holgersson, Lotta Härdelin, Adam Ihse, Malin Jochumsen, Moa Karlberg, Thomas Karlsson, Oskar Kihlborg, Pavel Koubek, Niklas Larsson, Roger Larsson, Jonas Lindkvist, Johanna Lundberg, Jack Mikrut, Anette Nantell, Anna-Karin Nilsson, Kicki Nilsson, Izabelle Nordfjell, Tomas Ohlsson, Lars Pehrson, Per-Anders Pettersson, Anna Simonsson, Åsa Sjöström, Daniel Stiller, Magnus Sundberg, Erik G. Svensson, Per-Olof Sännås, Lisa Thanner, Ola Torkelsson, Roger Turesson, Anna Tärnhuvud, Frida Winter, Axel Öberg.

Fakta om Sverige och svenskar:

 • 74 % av Sveriges kvinnor tränar fler än 20 gånger på ett år.
 • 61 procent (64 procent av kvinnorna och 57 procent av männen) går på konsert, teater eller dansföreställning någon gång under ett år.
 • Varannan svensk har tillgång till ett fritidsboende.
 • Under 2016 invandrade 163 005 personer till Sverige.
 • 2016 bodde det i Sverige nära 1,7 miljoner personer som var födda utomlands.
 • 94 % av glasförpackningarna i Sverige återvanns 2016.
 • I Sverige slänger hushållen 4,2 miljoner ton sopor på ett år. Det motsvarar ungefär 430 kilo per person och år.
 • I genomsnitt häller varje vuxen i Sverige ut en kopp kaffe om dagen.
 • År 2015 köpte svenskarna godis för 38 kronor och frukt för 27 kronor per person och vecka.
 • Svenska priser för mat och alkoholfria drycker ligger 24 procent över EU-genomsnittet.
 • Genomsnittssvensken köpte bananer för 289 kronor under 2015.
 • I Sverige talas omkring 200 olika språk. De största språken efter svenska är finska, bosniska, kroatiska, serbiska, arabiska, kurdiska, spanska och persiska. Sverige har dessutom fem nationella minoritetsspråk: finska, samiska, meänkieli, romska och jiddisch.
 • 2016 var befolkningstätheten 24,5 personer per kvadratkilometer.

Fakta om boken och utställningen:

Last Night in Sweden är en Fotografiska For Life-utställning på Fotografiska 13 september – 5 november.

För mer information om utställningen samt pressbilder, kontakta Margita Ingwall 0046-704561461 margita.ingwall@fotografiska.se

Författare: Petter Karlsson

Antal bilder närmare 100

Formgivning Patric Leo

Omfång 176 sidor

Format 24 x 22 cm

ISBN 978-91-7126-427-5

För ytterligare information om boken kontakta:

Jennifer Paterson.
Tel: +46 (0)72-253 13 10, +46 (0)8-545 043 10
E-post: jennifer.paterson@maxstrom.se

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Det är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Här berörs många sinnen och vår mission är "Inspiring a more conscious world". Fotografiskas restaurang med växtriket samt hållbarhet i fokus är prisbelönt, och vi är en av Sveriges mest populära turistmål. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige. "Photography is the technology to capture life. We provide and support life worth capturing".

Bifogade filer

Word-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.