Följ Fotografiska

Fotografiskas parlör på romani, rumänska och engelska följer med till Almedalen.

Pressmeddelande   •   Jul 01, 2016 09:00 CEST

Samtalen som skapar broar behövs mer än någonsin i dessa tider. Därför har vi på Fotografiska, med hjälp av Crossroads Stockholms Stadsmission, tagit fram och delar ut denna parlör på romani, rumänska och engelska. Den innehåller fraser och ord som människor världen över använder för att närma sig varandra. Dessutom bidrar Domino Kai, rom och politisk sekreterare i EU-parlamentet samt Alexandra Pascalidou, som gjort den omtalade TV-serien Vi kallas tiggare i SVT, med texter om vikten av att prata med varandra. Att med samtalet kunna göra »den andre« till medmänniska.

Med parlören hoppas vi bidra till mer inkludering av, och förståelse för, romska EU-medborgare som besöker Sveriges storstäder, småstäder och mindre samhällen. Då de sällan pratar engelska, och få i Sverige kan romani eller rumänska, bidrar denna språkförbistring starkt till kontaktlösheten. Parlören är framtagen av oss med hjälp av Crossroads, Stockholms Stadsmission som också delar ut den gratis, och i samband med fotografen Åke Ericsons aktuella utställning Non Grata.

Nu ges alla möjlighet att i vardagen kunna kommunicera med varandra. Så att samtalen som skapar medmänniskor kan starta, istället för bortvända huvuden och uppdelning i vi/dem.

Parlören delas ut i St:a Karins ruin vid Stora Torget där Fotografiska låter Ikoner – en utställning om att få finnas flytta in söndag 3 juli–torsdag 7 juli, med öppning av landshövdingen Cecilia söndag 3 juli kl 17. Öppna visningar måndag–torsdag kl 9, 13, 17

Parlören kan även laddas ned på www.fotografiska.se 

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Det är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Här berörs många sinnen. Vår restaurang med växtriket samt hållbarhet i fokus är prisbelönt, och vi är en av Sveriges mest populära turistmål. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige. "Photography is the technology to capture life. We provide and support life worth capturing".

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.