Följ Fotografiska

Höstsalongen öppnar på Fotografiska - naturen gör starkt avtryck

Pressmeddelande   •   Okt 06, 2017 10:10 CEST

Laddar/Paula Claesson. En av många fotografier på årets Höstsalongen som visar på människans relation till naturen och dess lockande/skrämmande krafter. Öppnar nu på Fotografiska och hänger fram till och med 3 december.

Höstsalongen

6 oktober – 3 december 2017

Naturen i alla dess former, i mer eller mindre naturliga sammanhang, är allestädes närvarande i årets Höstsalong på Fotografiska. Vare sig det är en liten blomma på bröstet av kvinnan som klätt ut sig till Abba-Agneta, klängväxt-tryck i tunnelbanans karga Blåa linje, mystisk micro/max-böljande vidder (som visar sig vara en skateboard-ramp), badankor på poolparty eller insekter och djur. Alla är de med och förmedlar en nyvaken aktualitet i människans relation till naturen. I den tid som ordet ”klimatförändring” förbjudits från högsta ort i väst, gryr nu möjligen en kollektiv insikt om skörheten i mänsklighetens symbios med vår omgivning. Allt medan världshav höjs och hela länder sänks…

Höstsalongen på Fotografiska är den största jurybedömda utställningen inom svensk fotografi. Den är en hyllning till Sveriges fotografer, såväl etablerade som amatörer och alla som vistas i Sverige är välkomna att skicka in sina bidrag. Det är fjärde gången i ordningen som Höstsalongen öppnar på Fotografiska, där det visas svensk fotografi när den är som bäst och verken är till salu.

Fotografiskas Höstsalong är en tradition som väl kommit att spegla samtiden. Med sin bredd av olika uttryck, känslor och tekniker fungerar utställningen som en reflektion av samtidsandan, en slags kollektiv undermedveten spegling av de strömningar som pågår. Från personliga fotografiska projekt som arbetas fram under lång tid till yrkesfotografer som använder kameran som verktyg i sitt konstnärskap. I år syns naturen göra starkt avtryck, detta utan att något tema angetts och det i vanlig ordning står helt fritt för alla att skicka in vad de själva väljer. Inte heller juryn har någon tolkning av bidragen utan denna görs på Fotografiska när det färdiga urvalet är presenterat.

– Genom att årligen ge plats för svensk fotografi vill vi inspirera fotografer över hela landet att visa sina verk, säger Jan Broman, grundare till Fotografiska tillsammans med brodern Per och initiativtagare till Höstsalongen.

En välmeriterad jury väljer ut bland den stora skörd på ett par tusen fotografier som brukar lämnas in, i år 1678 med 31 utvalda fotografer.

– Fotografi är idag en självklar del i samtidskonsten där vi ser alltfler berättande verk som skildrar aktuella samhällsfrågor. I Höstsalongen syns såväl dokumentära som iscensatta uttryck, ofta från situationer och tillfällen som väcker både igenkänning och frågor, berättar Jan Broman.

Årets jury:

Anette Nantell, fotograf Dagens Nyheter
Patrik Steorn, Museichef och docent, Thielska Galleriet
Helene Schmitz, fotograf
Johan Vikner, Exhibition Manager Fotografiska

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Det är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Här berörs många sinnen och vår mission är "Inspiring a more conscious world". Fotografiskas restaurang med växtriket samt hållbarhet i fokus är prisbelönt, och vi är en av Sveriges mest populära turistmål. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige. "Photography is the technology to capture life. We provide and support life worth capturing".

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.