Följ Fotografiska

Höstsalongen öppnar på Fotografiska

Pressmeddelande   •   Sep 29, 2016 17:49 CEST

Jeppe, Seyðisfjörður, Island, ur serien Män som faller © Geska & Robert Brečević

Höstsalongen 2016 

– kontroll eller inte kontroll – det är frågan!

Fotografiska 30 september – 20 november

Höstsalongen 2016 speglar en värld med behov av, eller rädsla inför, kontroll/kontrollförlust. Syns här längtan efter den egna, någon annans eller anas snarare rädsla inför de krafter som antingen kan tyglas, släppas lösa eller ignoreras – som om varken det sinnligt vackra eller bottenlösa svarta inte finns inom oss alla? Vare sig det handlar om relationen mellan människan och heliga djur, skolmasskjutningar, hårt hållna rashundar, levandegjorda ting eller män som faller…

För att citera en utställare ”Jag tog en välbehövlig paus mitt i allt det där och tänkte"Va fan håller man på med. Egentligen".

Fotografiet är speglingar av faktiska och fiktiva världar. Fotograferna i årets Höstsalong vandrar mellan dokumentation och poesi, mellan realitet och fiktion. De fångar ögonblick av mellantider, efter explosiva händelser eller står mitt i långsamma skeenden. Det här händer precis nu; det här har redan hänt; det här kommer aldrig att hända. Vi tar oss från punkt A till punkt B. Ett före och ett efter.

Fotografiets utsnitt kan förvandla det konkreta till en illusion. En vinterbonad båt får med sin omsvepning ett nästan mänskligt uttryck. Fuktiga plastdukar på Hötorget förvandlas till rinnande akvarellmålningar. Tvättstugans bokningstavla andas torrt av kontaktlöshet. Små utsnitt ur en vardag bildar tillsammans ett helt universum.

Från en abstrakt värld kastas vi in i en verklighet som trevar mellan lust och sorg, drömbilder och brutal verklighet. Rum och objekt laddas med nya betydelser; här har någon sovit, här är spår av en som är saknad. Underkastelse, kontroll och lydnad.
Genom kameran förvandlas också reella platser till utopi. Fotografiets värld visar såväl våra vackraste drömmar som mest skrämmande rädslor, från det som skett eller kanske kommer ske. Historien och framtiden speglas i nytiden. Höstsalongen 2016, mitt i en orolig tid går i kontrollens och kontrollförlustens tecken och får oss att ställa frågor: Vad kontrolleras av vem – och varför?

2 326 fotografer sökte till Höstsalongen 2016, av dem valdes 31 ut att medverka. Av dessa är 17 män, 13 kvinnor samt en duo. Den äldsta är född 1950 och den yngsta 1991 och kommer från fotografer från Nyhamnsläge i Skåne, upp till Kiruna i Lappland. Den största delen av fotograferna kommer från Stockholm, 18 stycken.

De tar oss till platser som Japan, Ukraina, Arjeplog, Östafrika, Estland, Kosovo, Irland, Tyskland och USA. De närmar sig konstnärliga referenser så som Sandy Skoglund och Philip Lorca diCorcia och suddar ut gränserna mellan faktiska platser och bländande hägringar.

Fotografiet kräver en iakttagare. Ibland måste vi kanske titta två gånger, gnugga oss i ögonen, och se på nytt.

Om Young Nordic Photographer of The Year

För tredje året delar Fotografiska, i samband med den pågående Höstsalongen, ut stipendiet Young Nordic Photographer of The Year på 10 000 Euro till en ung lysande fotograf från Norden. Vinnaren får även i en separatutställning på Fotografiska under sommaren 2017 och en personligt utsedd mentor under året. Bidragen presenteras anonymt för en namnkunnig jury som tillsammans enas om ett val, vilket presenteras i vecka 50.


Om Höstsalongen

Höstsalongen är Fotografiska årliga utställning vars ansökan är öppen för alla över 18 år som befinner sig i Sverige och svenskar som vistas utomlands. Det finns inget tema att förhålla sig till. Alla inkomna bidrag presenteras anonymt för en jury vars representanter arbetar med fotografi och bildkonst inom olika områden.

2016 års jury:Berndt Arell, Överintendent Nationalmuseum med Prins Eugens Waldermarsudde
Pauline Benthede, Exhibition Manager, Fotografiska
Petra Bauer, VD och grundare för Agent BauerPatric Leo, grafisk formgivare, Leo Form
Anneè Olofsson, konstnär representerad på bl. a. MoMA, tidigare Professor på Högskolan för fotografi, Göteborg och gästprofessor Kungliga Konsthögskolan, Stockholm

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Det är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.