Följ Fotografiska

Helmut Newton på Fotografiska i sommar

Pressmeddelande   •   Maj 15, 2013 08:30 CEST

31 maj - 29 september 2013

Allt som handlar om Newton är stort. Bilderna, livet, berättelserna, myterna, böckerna och utställningarna. Det är naket och glamoröst. Det är sex, humor, elegans, dekadens, styrka och provokation. Nu visar Fotografiska en retrospektiv utställning som belyser Helmut Newtons fotografiska gärning.

Till och med hans egen död var spektakulär på ett tragiskt sätt. Den 83-årige Newton förlorade kontrollen över sin Cadillac utanför Hotell Chateau Marmont i Beverly Hills och körde in i en vägg och avled på sjukhuset. Ett par månader senare publicerades Newtons sista bilder i Vogue.

– Det är en stor ära att få presentera en utställning med den ikoniska fotografen Helmut Newton. Utställningen vi visar är den första retrospektiva utställningen som producerats sedan Newtons bortgång 2004. Utställningen består av ca 180 verk och visas i tematisk ordning: mode, naket, porträtt, sex och humor. Tillsammans summerar de Newtons vision om världen och fotografi, säger Min-Jung Jonsson, utställningsansvarig på Fotografiska.

De flesta associerar Helmut Newton med stora bilder på nakna kvinnor ofta med sadomasochistiska inslag. Men Newtons bildvärld är större än så. Surrealistiska lekar med dörrar och provdockor, berättelser influerade av film noir, effektfullt utnyttjande av skuggor och färger, skulpturala produktbilder, nattbilder inspirerade av den ungerske fotografen Brassaï och röntgenbilder, kanske som en hyllning till konstnären Man Ray.

Helmut Newton arbetade parallellt med mode och redaktionella uppdrag, både för modemagasin och erotiska tidskrifter som Playboy. Han gjorde en rad porträtt, men bara med människor som intresserade honom. Han menade att jobbet som porträttfotograf är att förföra, roa och underhålla. Porträtten är sällan förskönande, utan visar upp människor med sina fel och brister. Han älskade Sigourney Weaver, Paloma Picasso och Karl Lagerfeld, däremot ansåg han att många unga skådespelare var tråkiga. Hans bilder väcker känslor och frågor. Är de en hyllning till kvinnan? Är det med respekt för kvinnan eller bara ett sätt att visualisera sina egna drömmar? Är kvinnorna verkligen dominanta och starka eller är de beroende av mannen?

Oavsett svar är det svårt att stå likgiltig inför en av vår tids mest inflytelserika fotografer inom mode- och reklamfotografi. Hans bilder har varit banbrytande på ett många gånger provocerande sätt. Listan går att göra lång på fotografer som har influerats av hans utmanande stil, bland andra Ellen von Unwerth, Deborah Turbeville, Mario Testino, Steven Klein och Herb Ritts. Han har också påverkat regissörer som Stanley Kubrick, Brian De Palma och Roman Polanski, och inte minst modeskapare som Yves Saint Laurent, Helmut Lang och Tom Ford.

Utställningen är producerad i samarbete med June Newton.


Pressvisning äger rum 30 maj klockan 13.30

För ytterligare information, pressbilder och anmälan till pressvisning, kontakta Jens Hollingby

jens.hollingby@fotografiska.eu, +46 (0) 70 943 06 13

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Det är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.