Följ Fotografiska

Fotografiskas omtalade Ikoner till Almedalen

Pressmeddelande   •   Jul 01, 2016 08:00 CEST

Divan, från utställningen Ikoner - en utställning om att få finnas. Foto: Emma Svensson

En stilla plats för frid och eftertanke. Fotografiskas succéutställning Ikoner – en utställning om att få finnas flyttar under Almedalsveckan in i ruinen St:a Karin och invigs av landshövdingen Cecilia Shelin Seidegård söndag 3 juli kl 17. 

Vi gör det för att vi gillar olika. Vi gör det för att Fotografiska är en inkluderande plats. Vi gillar mångfald, vi gillar demokrati och allas lika värde. Här porträtterar 21 modeller med Downs syndrom ikoner, de som alla kulturer skapar för att ha något att förhålla sig till och drömma om. Öppna visningar söndag–torsdag kl 9, 13 och 17 (ofta med Glada Hudik-grundaren Pär Johansson) Ida vill dansa som Prima Ballerina – vad vill du, egentligen? 

»Photography is the technology to capture life. We provide and support life worth capturing.« Ett uttalande med många bottnar vilket blir extra tydligt i denna utställning om ikoner som skapats i samarbete med Glada Hudik-teatern, framtagna av scenograferna och kostymörerna Helena Andersson och Linda Sandberg, fotograferade av Emma Svensson. Här porträtterar 21 modeller, vissa av dem skådespelare från Glada Hudik-teatern, ikoniska gestalter som till exempel Drottningen, Divan eller Prima Ballerinan. Ikoner som kulturer skapar för att vi alla ska ha något att förhålla sig till och drömma om. Det allmänmänskliga varandets ständiga kamp mellan hopp och förtvivlan, dröm och verklighet, begränsningar och möjligheter. 

Almedalsveckan är en kokande gryta av samhällsengagemang och det sägs att man kan bedöma ett samhälles nivå av kultivering genom hur man behandlar några av sina mest utsatta; de dömda och de med handikapp. Gemensamt för dem, precis som för alla andra, är att bland det värsta vi kan drabbas av är isolering. Att inte få finnas med i gemenskapen, att bli lämnad utanför, är fatalt för flockvarelsen människan. Sedan urminnes tider är där en grupp som ständigt negligerats, exkluderats och osynliggjorts; de som är födda med Downs syndrom. 

Genom Glada Hudik-teaterns arbete har även denna grupp fått ta plats på scenen, och det med stor internationell framgång. Med succén Ikoner – en utställning om att få finnas äntrade de även den fotografiska scenen och är på turné. Nu flyttar de in i St:a Karin och erbjuder en plats för kontemplation. För det händer något när du möter konsten – du möter dina medmänniskor, och du möter dig själv. Ida vill dansa som Prima Ballerina – vad vill du, egentligen? Kom till St:a Karin vid Stora Torget och möt Ikonerna, sjunk sedan ned i en »saccosäck« och ta dig en funderare. •

Öppna visningar söndag–torsdag kl 9, 13, 17 (ofta med Glada Hudik-grundaren Pär Johansson) och inför varje visning låter vi St:a Karin slå ett slag för olikheter.

Vi delar även ut vår uppskattade parlör på romani, rumänska och engelska som vi på Fotografiska, med hjälp av Crossroads Stockholms Stadsmission, tagit fram. Eftersom samtal som skapar broar behövs mer än någonsin delas parlören ut i St:a Karin/Almedalen. Vi inkluderar. We include. Ame gindes andre. Noi includăm.

Ps. Självklart har vi fri wi-fi genom vår partner Tele2 

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Det är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Här berörs många sinnen. Vår restaurang med växtriket samt hållbarhet i fokus är prisbelönt, och vi är en av Sveriges mest populära turistmål. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige. "Photography is the technology to capture life. We provide and support life worth capturing".

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.