Följ Fotografiska

Fotografiska vinnare av White Guides ”Årets Terroir”

Pressmeddelande   •   Mar 06, 2017 17:10 CET

Terroir, en råvaras unika smak och näring, betyder allt för oss. Vi är oerhört stolta över att utnämnas till "Årets Terroir" av White Guide och Coop, säger Paul Svensson, Fotografiskas matkreatör. Foto: Håkan Gustafsson

Fotografiska vinnare av White Guides ”Årets Terroir” 

Vid White Guides gala står det nu klart. Fotografiska tar hem det ytterst hedersamma priset "Årets Terroir 2017". Motiveringen lyder: RESTAURANG FOTOGRAFISKA, Stockholm. För att ge ödmjuka baljväxter och grönsaker ömsinta makeovers och få dem att uppnå sin inneboende superstjärnestatus – här flyttas ständigt gränserna för det hållbara, vegetabiliska köket – utan att skriva någon på näsan.

Terroir är ett begrepp känt från vinvärlden som används allt bredare, om hur det odlade tar smak av platsen där det odlats. ”Årets Terroir”, ett pris av White Guide i samarbete med Coop, är en utmärkelse som går till de krogar och matkreatörer som bäst lyckas tolka de ekologiskt odlade råvarornas ursprung. Som tagit tillvara resultatet av deras unika förutsättningar skapat av topografi, jordmån, mikroklimat och medväxter på samma plats: Det som tillsammans bidrar till växtens, svampens, fruktens smak och näringsvärde, där ekologisk odling gör att smakerna får chans att komma till sin rätt - så skapas råvarans unika karaktär. Ett pris som är en hyllning till ursprunget samt kraften i mångfald och hållbarhet!

Det är en mycket glad Paul Svensson, Fotografiskas matkreatör, som tar emot nyheten om vinsten.

– Fotografiskas restaurant brinner för att bidra till en bättre planet. Detta pris är en fantastisk bekräftelse på att vi lyckas med vår målsättning att göra skillnad och inspirera till nytänkande i branschen. Vår främsta ambition är att ge våra gäster hållbar njutning och smaken av en plats, att visa respekt för råvaran och deras speciella uttryck. Så att vi vinner just ”Årets Terroir” är verkligen hedrande då detta ständigt är vad vi strävar efter: Att våra kryddsättningar definierar smakbrytningarna medan råvaran i sig definierar platsen. Kombinationen skapar våra växträtter som bygger hälsa genom njutning och hållbarhet genom mångfald, säger Paul Svensson, Fotografiskas matkreatör.

De nära relationerna Fotografiska har med våra leverantörer är ett skäl till denna hedervärda utnämning till ”Årets Terrioir”. Det är dessa nära relationer, som präglas av samma starka drivkrafter att vilja göra skillnad, som är förutsättningen för denna framgång. Detta oavsett om det är ostronskivlingar från Hellestads svamp, rödbetor från Forsbergs Grönt i Östhammar eller morötter odlade i särskilt kalkrik jord. Det är deras hållbara produktion av råvaror som är förutsättningen för den smakrikedom restaurangen sedan kan arbeta vidare med, i ett ständigt nytänkande utforskande av mötet mellan råvara och matlagningskonst.

–  säger Peter Hanson.

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Det är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Här berörs många sinnen och vår mission är "Inspiring a more conscious world". Fotografiskas restaurang med växtriket samt hållbarhet i fokus är prisbelönt, och vi är en av Sveriges mest populära turistmål. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige. "Photography is the technology to capture life. We provide and support life worth capturing".

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.