Följ Fotografiska

Fotografiska presenterar: Sebastião Salgado

Pressmeddelande   •   Apr 10, 2014 08:30 CEST

Genesis
12 juni - 14 september


I sommar visar Fotografiska Sebastião Salgados omfattande verk Genesis. Resultatet av en åtta år lång resa genom ett trettiotal länder till platser och människor som hittills har undgått att påverkas av den moderna civilisationen. Det är storslagna bilder som skildrar en värld som håller på att gå förlorad i vår jakt på materiell lycka. Det är en hyllning till vårt ursprung och en påminnelse om vad vi har att förvalta.

Utställningen Genesis är designad och curerad av Lélia Wanick Salgado.

Sebastião Salgado är en av vår tids mest respekterade bildjournalister. Han är känd för sina humanistiska dokumentärbilder av arbetare och immigranter. Hans omfattande reportage om människors livsvillkor och utsatthet rymmer samtidigt styrka och stolthet, även under de mest hopplösa omständigheter.

Sebastião Salgado föddes 1944 på en gård i Aimorés, i Minas Gerais, Brasilien. Han utbildade sig till ekonom och arbetade under några år för det brasilianska finansdepartementet. Det var först efter en rad resor till Afrika för hans arbetsgivare i London, The International Coffee Organisation som han bestämde sig för att bli fotograf.

Sebastião Salgado har rest i över hundra länder för att skildra arbetets villkor och migrationens förutsättningar. Han närmar sig människor med respekt och förståelse för deras situation. Han menar själv att bilden ibland är en gåva från den människa som han möter och fotograferar.

Men de starka upplevelserna från världen fattigaste områden satte sina spår och han tvingades under en tid lägga ifrån sig kameran. Tillbaka i sitt hemland fann ett land som hade förändrats, skogar som hade skövlats. Tillsammans med sin hustru Lélia Wanick Salgado började han att återplantera en del av all den regnskog som hade försvunnit i hemtrakterna.

Men lusten och viljan att dokumentera världen fanns kvar. Han bestämde sig för att ge sig ut på en resa. Den här gången med blicken vänd mot världens orörda platser.

Resultatet är Genesis, Sebastião Salgados kärleksbrev till vår planet. Och förhoppningsvis också en väckarklocka.

Sebastião Salgados resor har resulterat i en mängd betydelsefulla fotoreportage i magasin och dagspress och en rad uppmärksammade böcker och utställningar. Han har också tilldelats prestigefulla priser för sina insatser. 1989 fick han Hasselbladpriset med motiveringen: "Salgado har en enastående förmåga att i sina fotografiska reportage av svältens offer förena journalistisk närgångenhet, solidariskt engagemang och fotografisk estetik. Hans bilder är gripande och angelägna utan att bli varken politik eller patetik."

Hans omfattande fotoreportage rymmer bland annat: Other Americas (1986), Sahel: l’homme en détresse (1986), Sahel: el fin del camino (1988), Workers (1993), Terra (1997), Migrations and Portraits (2000) och Africa (2007).

Salgado är UNICEF Goodwill Ambassador och ”A honorary member of the Academy of Arts and Sciences in the United States” och han har engagerat sig i en rad humanitära organisationer och arbetat för UNICEF, Amnesty, WHO och Läkare utan gränser.

Idag driver han tillsammans med Lélia Instituto Terra, en stiftelse som arbetar för att återplantera skog och bedriva miljöundervisning.

Bokförlaget Taschen utkommer med fotoboken Genesis.
För ytterligare information, intervjuförfrågningar och högupplösta pressbilder, kontakta Jens Hollingby, Kommunikationsansvarig.
+ 46 (0) 70 943 06 13

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Det är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.