Följ Fotografiska

Fotografiska presenterar: Margaret M. de Lange

Pressmeddelande   •   Nov 24, 2011 10:00 CET

8 december 2011 - 4 mars 2012 

Fotografiska slog upp portarna 21 maj, 2010. 18 månader har passerat och över en halv miljon har kommit till Stockholm för att se fotokonst i världsklass. Nu ställer Fotografiska för första gången ut en fotograf från vänlandet Norge - Margaret M. de Lange och utställningen Surrounded By No One.

Margaret M. de Lange har under tre år fotograferat människor hon mött; främlingar, bekanta, vänner och familj. Hon har iakttagit. Hon har fotograferat. Det hårt och rått, naket och utmanande, men också kärleksfullt. Att fotografera handlar om att utmana sig själv, om att våga stanna kvar i ett rum och fånga det som sker när alla andra för länge sedan gått. Margaret M. de Lange stannar kvar, hon dömer ingen, och hon omfamnar allt.

– Det finns väldigt många duktiga fotografer i Norge som vi håller ögonen på. Jag är glad över att vi äntligen får ställa ut en av dem, säger Jan Broman, Fotografiskas grundare.

Under en period på tre år och utan närmare eftertanke skildrade de Lange sin omgivning. Människorna i de Langes fotografier blev som självporträtt, de talar till oss om hennes tankar och känslor om ensamhet. Fotografierna kryper under skinnet på betraktaren. De är intensiva ögonblick fångade på film. Surrounded By No One berättar om de stunder i livet vi inte saluför.

Den finske fotografen Arno Rafael Minikkinen skriver i förordet till boken Surrounded By No One:

”Ärr och stygn, födelsemärken och slag, näsor som blöder som läckande kranar, ansikten som bilar hade kunnat köra tvärs över stirrar ut från en värld ingen har tillåtelse att se. För vi är faktiskt alla omgivna av ingen. Det ansiktet, vårt ansikte, är vårt alldeles egna. Omgiven av ingen är ett modigt och vackert riktmärke att ha i sin hand som en moralisk kompass, en bok av svårlevda liv sedda genom visionen hos en fotograf som verkar omfamna allt och döma inget”

Att vara omgiven av andra människor men ändå känna sig ensam, är kanske den känsla av ensamhet vi försöker dölja allra mest. Margaret M. de Langes fotografier blottar de avbildade, men de utlämnar även Margaret M. de Lange själv. Delvis som fotograf men framförallt som människa. 

– Att finna svar på de frågor som de Langes fotografier väcker är svårt om inte omöjligt. Vi får veta ytterst lite om varför hon fotograferar. Kvar blir en bildvärld som var och en får spegla sig i med sina egna erfarenheter, säger Maria Patomella, Curator på Fotografiska

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Det är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.