Följ Fotografiska

Fotografiska presenterar: Julia Fullerton-Batten

Pressmeddelande   •   Dec 20, 2013 09:43 CET

Julia Fullerton-Batten
Staged Reality
14 februari -  4 maj

Många kan säkert känna igen sig i Julia Fullerton-Battens välregisserade verk. Inte minst i en av hennes mest omtalade serier där hon beskriver relationen mellan mor och dotter, eller genombrottet där hon från ett kvinnligt perspektiv visar tonåringars både förväntansfulla och oroliga väg in i vuxenlivet. Nu visar Fotografiska Julia Fullerton-Battens verk för första gången i Sverige.

Inspirerad av sin pappa som alltid hade kameran med sig bestämde sig Julia Fullerton-Batten för att bli fotograf när hon var sexton år. Den här målmedvetenheten har präglat hela hennes karriär. Hon uppmärksammades första gången av National Portrait Gallery i London där hon fick i uppdrag att ta en serie porträtt. Men hon slog igenom på allvar med sitt projekt Teenage Stories; en serie där hon förmedlar den förväntan, men också oro som kan finnas inför ett stundande vuxenliv.

I arbetet med serien Mothers and daughters tog hon kontakt med mödrar som fick agera modeller i sin egen miljö tillsammans med sina döttrar. I bilderna fångar hon den komplexa och ständigt föränderliga relationen mellan mor och dotter.

I den senaste serien Blind har hon fotograferat blinda människor i miljöer som de själva har fått välja; för att få betraktaren att ifrågasätta sina egna föreställningar om normalitet.

Julia Fullerton-Batten arbetar lika omsorgsfullt och noggrant med färgsättning och komposition som målande konstnärer. Det finns ett oroväckande, nästan hotfullt lugn i den till synes glättiga ytan. Släktskapet med Balthus, Eric Fischl och Edward Hoppers måleri är uppenbar. I synnerhet Hoppers Urbanscapes med dess enkla rytm i komposition och atmosfär av stillhet och utanförskap. 

Julia Fullerton-Batten arbetar oftast utifrån en konceptuell idé. När hon väl har bestämt sig för att genomföra ett projekt börjar en lång process.

- Jag skissar på olika scener, val av plats, modeller, kläder och rekvisita. Att välja rätt team, skaffa all utrustning och i vissa fall tillstånd att fotografera på en specifik plats är också väldigt tidskrävande. Själva fotograferingen tar oftast inte längre tid än ett par dagar, förklarar hon.

Nu visar Fotografiska hennes verk för första gången i Skandinavien. En bildvärld som rymmer ett stort mått av empati. Men på ett lite skruvat sätt som hon själv uttrycker det.


Fakta om Julia Fullerton-Batten

Julia Fullerton-Batten föddes 1970 i Bremen, hennes pappa kom från England och mamman från Tyskland. Hon växte upp i Tyskland och USA men flyttade till England där hon också utbildade sig till fotograf på The Royal Berkshire College of Art and Design. Direkt efter utbildningen började hon arbeta som assistent. Samtidigt arbetade hon med sina egna projekt och deltog framgångsrikt i en rad fototävlingar. Efter några år med kommersiella kampanjer bestämde hon sig för att utveckla sitt eget konstnärskap. Hennes bilder har visats på National Portrait Gallery i London, världens kanske mest inflytelserika fotomässa Paris Photo och på den årliga fotofestivalen i Arles. Idag lever och verkar Julia Fullerton-Batten i London där hon varvar konstnärliga projekt med reklamuppdrag.

Pressvisning kommer äga rum den 13 februari. Inbjudan skickas separat.
För ytterligare information eller frågor kontakta gärna Jens Hollingby.
Jens.hollingby@fotografiska.se
+46 (0)70 943 06 13

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Det är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.