Följ Fotografiska

Fotografiska presenterar: Håkan Elofsson

Pressmeddelande   •   Jun 25, 2013 08:30 CEST

Håkan Elofsson
Bombay Boulevard
28 juni - 11 augusti

”Vad fan håller jag på med? Trettio års fotografisk moral landar som en klump i magen. Jag sitter i en taxi med nervevad ruta, söker intuitivt händelser i det pågående vardagslivet. Jag funderar medan jag fryser ögonblicket, ifrågasätter mitt tillvägagångssätt, mig själv som fotograf och människa. Vem är jag som sitter i en taxi och fotograferar fattigdomen i Bombay?”

Under några veckor besökte Håkan Elofsson Bombay för att skildra den pågående vardagen. Snart hänger dessa händelserika bilder över människans ständiga påhållande på Fotografiska. Utställningen öppnar 28 juni och är en resa för alla sinnen utmed Bombay Boulevard. Du hamnar mitt i det myllrande folklivet på stadens gator, du känner dofter och omsluts av gatans soundtrack.

"De kan inte värja sig från min kamera. Jag tar ifrån dem det sista de har, sin integritet. Som fattig är man genomlyst, både från allmänhet och myndigheter. Jag får genuint dåligt samvete. Christer Strömholm och Anders Petersen lärde mig att ta ansvar för mina bilder, att vara på ta-avstånd. Men det är det enda sättet att visa en ärlig och oförställd bild av det pågående livet här i Bombay. Det var uttrycksmässigt väldigt befriande att känna in stunden och gå på min känsla. Kameran hinner inte ställa om verkligheten, den är precis där."

Sakta färdades Håkan Elofsson i taxi efter stadens gator. Med kameran på kanten av den nervevade rutan har han intuitivt fryst vardagens skeenden. Obemärkt passerar han ett ständigt myller av liv, vardagen som bara håller på och håller på, utan slut. 

När Håkan Elofsson fotograferar utgår han från miljön och ögonblicket och i det akuta nuläget slår han på sina sinnen. Kameran kan vara nyckeln till andras liv, samtidigt fungerar den som hans sköld och legitimerar hans närvaro. Elofsson fotograferar för mötena, världen som vi inte heller förstod den. Det är komplicerat, men det blir inte mindre spännande. Allt bottnar i att han är ohyggligt förtjust i människor och alla våra tillkortakommanden.

Utställningen Bombay Boulevard visar bilder från Håkan Elofssons återkommande resor till Bombay och skildrar människans ständiga påhållande. Vi håller på och håller på och håller på. Det skulle kunna vara någon annanstans i världen, men nu är det en resa efter Bombay Boulevard. Vi betraktar och vi blir betraktade.

Håkan Elofsson är född 1955 och uppvuxen i Kungsbacka, men bor sedan många år i Stockholm. Karriären började blygsamt som fotobiträde på Statens Skeppsprovningsanstalt där han kopierade världens tråkigaste bilder, men han hade tillgång till ett mörkrum på kvällar och nätter. Elofssons morfar var dessutom en hängiven amatörfotograf med eget mörkrum som Elofsson utnyttjade så ofta han kunde. Ändå hade han lika gärna kunnat bli målare om det inte hade varit för att hans bästa kompis var bättre på att teckna. Fotografi passade Elofsson bättre, det var ögonblicket, antingen fick man bilden eller inte. 

Håkan Elofsson utbildade sig till fotograf på GFU och arbetade under många år för tidningen ETC. Han har haft en lång rad utställningar genom åren, bland annat på det legendariska fotogalleriet Camera Obscura i Stockholm och på den internationella fotofestivalen i franska Arles.

Det sker ingen traditionell pressvisning. För ytterligare information, pressbilder eller bokning av intervju med Håkan Elofsson, kontakta Jens Hollingby:

jens.hollingby@fotografiska.eu
+46 (0) 70 943 06 13

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Det är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.