Följ Fotografiska

Fotografiska presenterar: Corinne Mercadier

Pressmeddelande   •   Jan 09, 2014 08:30 CET

Wicked Gravity 
17 januari - 9 mars 2014

Den franska fotografen Corinne Mercadier iscensätter sina egna drömmar, väver in upplevelser från barndomen och suggestiva minnen i sina verk. Bilderna består ofta av fantasieggande landskap som gränsar till abstraktion, dramatiska kompositioner, gåtfulla karaktärer och frusna rörelser, som om tiden stod still. Fotografiska presenterar fem serier som visar Mercadiers utveckling som fotokonstnär från sekelskiftet till idag. 

Under många år arbetade Corinne Mercadier med polaroidfilm och var beroende av filmens ofullkomlighet för att visualisera sina drömmar. Det var också de bilderna som blev hennes genombrott. När filmen inte längre gick att få tag på övergick hon till att fotografera digitalt, vilket inte gick helt problemfritt. 

- Det tog mig tre år att precisera vad jag egentligen ville göra, berättar hon. Det viktigaste under den här perioden var inte att lära mig tekniken, utan att definiera min egen estetik.

Corinne Mercadier upptäckte tidigt att surrealismen var den bästa ingången till en egen värld. 

- Det var ett bra sätt att skapa märkliga, obegripliga och irrationella inre bilder. Men det är i verkligheten som jag agerar och samspelar med min omgivning. Det handlar om att leva med andra, att bygga relationer, om människans villkor, mysteriet om att vara här och nödvändigheten att ge livet en form.

Corinne Mercadier utforskar vårt förhållande till omgivningen och hur den påverkar oss. Hon arbetar medvetet med sina scenerier, hon tillverkar kostymer och skissar upp sina bilder i detalj. Samtidigt kan hon arbeta slumpmässigt under själva fotograferingen. Genom att kasta in föremål i bilden fryser hon rörelsen och skapar på så sätt nya, oväntade former som förstärker mystiken i bilderna. Ibland får innehållet i bilden en ny betydelse.

- Former är min passion, hur man bäddar in tankar i olika former, hur tankar förkroppsligas i en form, förklarar hon. Exempelvis kan bilringar symbolisera Saturnus ringar, bollar blir till planeter, en ruta kan vara en plats att bo på, en stol vår egen personliga plats i världen. Det är så jag drömmer fram mina verk.

Mercadier beskriver sitt skapande som en spiral, en evig återkomst till någon annanstans, en ny plats, med nya uttryck, redskap, modeller och projekt. 

- Jag vill att betraktaren ska få motsägelsefulla känslor inför mina verk, lyckorus och rädsla, en känsla av oändlighet och närhet, varaktigt och ögonblickligt.

Det finns inte finns något direkt släktskap mellan Corinne Mercadier och andra fotografers bilder, däremot känner hon att det finns en mental länk till exempelvis Man Ray, Saul Leiter, Ralph Eugene Meatyard och Shoji Ueda. Hon är också förtjust i Christer Strömholm och Anders Petersens bilder, liksom Magrittes fotografier. Hennes verk har mer släktskap till andra konstformer och hon hämtar gärna inspiration från konstutställningar. 

- Andra konstnärers verk talar till mig, jag lever mig in i deras verk och indirekt ger de mig en orsak att definiera mig själv och utveckla mitt konstnärskap. Fotografi är däremot det enda medium där jag kan göra bilder av tid och rum på samma gång.

Corinne Mercadier är född 1955. Idag arbetar och verkar hon i Paris. Hon studerade konst och konsthistoria som ung och utbildade sig på Aggregation of Fine Arts and Bachelor of Art History vid University of Provence. Mercadier är representerad i en rad samlingar framförallt i hemlandet Frankrike.

Det äger inte rum någon pressvisning för utställningen utan endast bokade intervjuer under torsdagen den 17:e januari. 

Kontakta Jens Hollingby för ytterligare information, pressbilder och intervjuförfrågningar. 
jens.hollingby@fotografiska.eu
+46 (0) 70 943 06 13

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Det är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.