Följ Fotografiska

​Fotografiska instiftar Stora Dokumentärfoto-priset

Pressmeddelande   •   Maj 09, 2017 08:01 CEST

Det Stora Dokumentärfoto-priset på 100 000 kronor kan sökas senare i år av bildjournalister. Foto: Johan Ståhlberg

Fotografiska instiftar Stora Dokumentärfoto-priset


Sedan 2003 har TT förtjänstfullt delat ut TTs Stora Fotopris och TTs Fotostipendium. När dessa nu läggs ned väljer Fotografiska att ta över budkavlen och fortsätta den viktiga insatsen att med ett pris stötta dokumentärfotografi – Stora Dokumentärfoto-priset.

Dokumentärfotografi är i dessa tider av ”fake news” och desinformation viktigare än någonsin. Denna genre med alla sina möjligheter till att med mångfald belysa det vi kallar livet. När så mycket händer i världen behövs vinklar från många håll – dokumentärfotografiet fyller här odiskutabelt en ytterst viktig roll.

– Vi instiftar detta pris för att det är extra viktigt att uppmärksamma den dokumentära bilden, berättande har aldrig varit så viktigt som i den tid vi lever i nu. Svensk dokumentärt fotografi är enastående och vi hoppas att med detta pris bidra och uppmuntra kämpande duktiga bildjournalister, säger Per Broman, VD på Fotografiska.

Fotografiska har sedan starten 2010 haft som vision att bidra till att sätta fokus på fotografi som uttrycksform. Ett sätt är att stötta unga nordiska fotografer med stipendiet Young Nordic Photographer of The Year på 100 000 kronor, som går till en yrkesutbildad fotograf i början av sin karriär och delades ut första gången för 2014. Till detta tillkommer en mentor från en annan konstnärlig disciplin i syfte att utveckla fotografi som uttrycksmedel, samt en separatutställning på Fotografiska.

Från och med 2018 kommer Fotografiska nu att, i TTs fina anda, dessutom utdela Stora Dokumentärfoto-priset på 100 000 och ansökan öppnar senare i år.

För mer information ring Margita Ingwall, kommunikationschef Fotografiska 070-4561461 eller maila margita.ingwall@fotografiska.se

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Det är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Här berörs många sinnen och vår mission är "Inspiring a more conscious world". Fotografiskas restaurang med växtriket samt hållbarhet i fokus är prisbelönt, och vi är en av Sveriges mest populära turistmål. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige. "Photography is the technology to capture life. We provide and support life worth capturing".

Bifogade filer

Word-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.