Följ Fotografiska

Fotografiska firar 100-årsdagen av Irving Penns födelse med stor utställning

Pressmeddelande   •   Maj 22, 2017 13:25 CEST

Ett klassiskt porträtt av Irving Penn, hans hustru Lisa Finssagrives-Penn i harlequin-mönstrad klänning. Harlequin Dress Lisa Fonssagrives-Penn New York 1950© Condé Nast

Resonance – Photographs from the Pinault Collection

Irving Penn 16 juni – 1 oktober

Nu ställer Fotografiska, med anledning av 100-årsfirandet av hans födelse, ut en stor mängd verk av Irving Penn (16 juni 1917-2009) i hyllningsutställningen Resonance – Photographs from the Pinault Collection. Utställningen är kurerad av Matthieu Humery och Pierre Apraxine och sker i samarbete med Pinault Collection och Palazzo Grassi.

– Som en av 1900-talets mest hyllade och inflytelserika fotografer kom Irving Penn att prägla mediets utveckling med sina klassiska porträtt och omsorgsfullt arrangerade stilleben. Likt en mästare av ljus och komposition lät Penn varje subjekt och objekt spela huvudrollen mot en enkel bakgrund, var och en likt en grundstomme av likvärdig betydelse. Detaljstudier av vardagliga ting så som cigarettfimpar, pappersmuggar eller benbitar porträtterades i samma perfekta harmoni som haute couture, supermodeller och vanliga arbetare, säger Johan Vikner, utställningsansvarig på Fotografiska. 

Resonance är en resa genom Irving Penns bildvärld från det sena 1940-talet till mitten av 1990-talet och skildrar olika element i Penns konstnärskap, denna åskådare av livets alla delar och skeenden som såg skönhet i en ren komposition. Hans fotografier lockar över hela världen till engagemang. En av dem som blev särskilt fascinerad är Francois Pinault som när han fick syn på serien med de små barnen i Chouhun berördes djupt och hade möjlighet att köpa ett verk. Matthieu Humery är ansvarig för samlingen hos Pinault Collection och berättar med inlevelse om hur detta första steg ledde till ett andra och nu är Pinaults en av de främsta privata Penn-samlingarna i världen.

– Irving Penns livsverk upphör aldrig att fascinera och det är med stor glädje vi genomför detta samarbete med Fotografiska och får möjlighet att nå ut till denna stora publik, säger Matthieu Humery.

Mycket av Penns arbeten präglas av hans fascination för livets olika skeden, och dess definitiva avslut – döden. Vi på Fotografiska är stolta över att med denna utställning, med anledning av hans 100-årsdag, hylla en av världens mest berömda fotografer.

Fotnot: Utställningen presenteras i samarbete med Pinault Collection och Palazzo Grassi.

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Det är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Här berörs många sinnen och vår mission är "Inspiring a more conscious world". Fotografiskas restaurang med växtriket samt hållbarhet i fokus är prisbelönt, och vi är en av Sveriges mest populära turistmål. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige. "Photography is the technology to capture life. We provide and support life worth capturing".internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Här berörs många sinnen och vår mission är "Inspiring a more conscious world". Fotografiskas restaurang med växtriket samt hållbarhet i fokus är prisbelönt, och vi är en av Sveriges mest populära turistmål. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige. "Photography is the technology to capture life. We provide and support life worth capturing".

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.