Följ Fotografiska

Fotografiska får Olympiska spelen 2012

Pressmeddelande   •   Maj 10, 2012 11:36 CEST

© Jan Düsing Expressen / Scanpix

8 juni - 19 augusti

I sommar firar Fotografiska att det gått 100 år sedan de Olympiska sommarspelen ägde rum i Stockholm. Utställningen ePic Moments skildrar triumfer och motgångar som ikoniska atleter mött i sin kamp för seger. Genom några av de mest dynamiska sportbilderna som tagits tas vi med på en resa genom de Olympiska sommarspelens historia.

Olympiska sommarspelen är i dag det största återkommande sportevenemanget i världen räknat i antalet deltagande länder och aktiva idrottsmän. De fem ringarna är en symbol för att de olympiska spelen engagerar fem världsdelar i idrottslig gemenskap och vänskapligt tävlande. Men utställningen ePic Moments berättar om mer än så. Vi ställs inför vinnare och förlorare, gripande livsöden och samhällen i förändring.

- I sommar kommer vi väcka minnen av klassiska OS-ögonblick till liv. Utställningen är nostalgisk utan att vara förenklande. Vi vill visa på fotografins bredd och kraft, säger Fotografiskas curator, Michelle Roy

Utställningen är indelad i Swedish Champions, Legends/Innovators, Politics/Controversies, Gender/Identity och Other Stories. I Swedish Champions syns bland andra Ulrika Knape, Mikael Ljungberg, Ricky Bruch och Carolina Klüft. I Legends/Innovators möter vi till exempel Jesse Owens, Nadia Comăneci, och Paavo ”Flygande finländaren” Nurmi. Atleter som i sin strävan efter att stå högst upp på pallen varit orubbliga. Flera av dessa är inte enbart legender, de var också innovatörer. Ni minns kanske amerikanen Dick Fosbury som under OS i Mexiko City var den första att hoppa över ribben med ryggen först. Genom sin ”Fosbury flop” kom han att revolutionera höjdhoppet.

I avdelningen Politics/Controversies visas bland annat Hitler-hälsningarna vid OS i Berlin 1936, Tommie Smith och John Carlos Black Power-hälsning i Mexiko City 1968, terroristattacken mot israeliska deltagare under OS i München 1972, och kontroverserna kring stadion ”Fågelboet” och dess arkitekt Ai Weiwei vid spelen i Beijing 2008.

I Gender/Identity berättar vi om Tamara Press som i samband med att det infördes könstest 1966 plötsligt upphörde att tävla och sprinterdrottningen Stella Walsh som vann guld på 100 meter i Los Angeles 1932 och tog silver i Berlin 1936. Efter att Walsh blivit ihjälskjuten vid ett rån 1980 upptäcktes det vid obduktionen att hon var hermafrodit. Vi visar också den svenska kampanjen för pappaledighet med Hoa-Hoa Dahlgren, kontroverserna kring kvinnliga volleybollag i mycket avslöjande dräkter, samt simhopparen Greg Louganis som i samband med att han slog i huvudet och började blöda under OS i Seoul 1988 kände sig tvungen att avslöja att han var hiv-positiv.

I avdelningen Other stories möter vi femkamparen Boris Onisjtjenko som stod för ett fäktningsfiasko i OS i Montreal 1976 när det upptäcktes att han vid handtaget på sin värja monterat en knapp som han kunde markera träffar med, Silvia Sommerlath innan hon blev drottning i Sverige, och kanadensaren Ben Johnson som efter att ha vunnit 100-metersfinalen i Seoul 1988 på det nya världsrekordet 9,79 testades positivt för doping, vilket ledde till att det internationellt infördes stickprovskontroller av atleter även vid träning.

- Genom de olympiska spelens historia har kameran fångat ögonblick som förändrat både enskilda människor och samhällen. Precis som spelen rymmer utställningen allt från heroiska vinster till förluster och skandaler. Du behöver inte vara sportintresserad för att uppskatta utställningen ePic Moments, säger Jan Broman, Fotografiskas grundare.

Utställningen är curerad och producerad av Fotografiska, i samarbete med huvudsponsorn Panasonic LUMIX som också är officiell OS-partner, samt Riksidrottsmuseet och Scanpix.

Personer och händelser i utställningen:

Paavo Nurmi, Jesse Owens, Wilma Rudolph, Cassius Clay (Muhammad Ali), Olga Korbut, Teófilo Stevenson, Bernt Johansson, Sebastian Coe, Carl Lewis, Michael Johnson, Usain Bolt, Mary Decker, Hicham El Guerrouj, Abebe Bikila, Dick Fosbury, Bob Beamon, Gunnar Larsson, Mark Spitz, Anders Gärderud, Nadia Comăneci, Cathy Freeman, Boris Onisjtjenko, Ben Johnson, Jim Thorpe, Ingemar Johansson, Ara Abrahamian, Stella Walsh, Lennart “Hoa-Hoa” Dahlgren, Florence Griffith-Joyner, Fanny Blankers-Koen, Greg Louganis, Sigge Jacobsson, Alice Coachman, Ivar Johansson, Ricky Bruch, Tamara Press, Derartu Tulu and Elena Meyer, Kajsa Bergqvist, Stefan Holm, Therese Alshammar, Patrik Sjöberg, Ragnar Skanåker, Ulrika Knape, Christian Olsson, Jan-Ove Waldner, Mikael Ljungberg, och evenemang såsom kultur-os, Hitler-hälsningarna, Sveriges vinst mot Japan i fotboll, Fredsängeln, Ungern mot Sovjetunionen i vattenpolo, Black Power-hälsningarna, terroristattacken mot israeliska deltagare, OS i Moskva, Ai Weiweis bojkott, Silvia Sommerlath innan hon blev drottning i Sverige, Raketmannen 1984 i Los Angeles-OS, m.fl.

Pressvisning sker torsdagen 7 juni klockan 10.00. Inbjudan skickas separat.

För frågor om högupplösta pressbilder, pressvisning och ytterligare information, kontakta:

Jens Hollingby, jens.hollingby@fotografiska.eu, 070-943 06 13

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Det är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.