Följ Fotografiska

Fotografierna som nazisterna inte fick se

Pressmeddelande   •   Feb 22, 2012 09:12 CET

16 mars - 27 maj, 2012

Henri Cartier-Bresson sade en gång om sig själv, Robert Capa och Brassaï, ”Whatever we have done, Kertész did first”. Han syftade på André Kertész, en av 1900-talets mest betydelsefulla fotografer. I utställningen My France visar Fotografiska de en gång försvunna verken från André Kertész tid i Frankrike.

André Kertész föddes 1894 i Ungerns huvudstad Budapest, sitt första fotografi tog han redan 1912. Motiven bestod av släkt och vänner och den ungerska landsbygden. Efter första världskrigets slut, bosatte sig Kertész i Paris. Staden var då den lysande mittpunkten i det europeiska kulturlivet, och genom att medverka återkommande i Lucian Vogels magasin VU, gjorde sig Kertész snabbt ett namn i Paris kreativa kretsar.

– André Kertész banbrytande fotografiska stil har gjort att han blivit kallad surrealist, men närmre sanningen ligger att kalla honom avantgarde. Med sina abstrakta, poetiska och precisa fotografier förtjänar Kertész att bli kallad en av fotografins mästare. Han har influerat många stora fotografer, och blivit stilbildande inom inte minst bildjournalistiken, säger Maria Patomella, Fotografiskas curator.

Flertalet av de verk som presenteras i utställningen My France var länge försvunna. 1936 lämnade André Kertész Frankrike för att arbeta inom den blomstrande tidnings- och magasinvärlden i New York. Kertész lämnade sina printar och negativ hos vännen och agenten Jacqueline Paouillac. Under 1940-talet, då nazisterna ockuperade Paris, var Paouillac rädd att bli påkommen med att inneha Kertész ”degenererade konst”. Hon reste därför till en avlägsen del av södra Frankrike. Kertész fotografier lade Paouillac i en väska som hon sedan grävde ned. Det dröjde till 1963 innan André Kertész återvände till Frankrike för att gräva upp sina verk.

– Fotografiska har snart varit öppet i två år. André Kertész var en av de fotografer vi drömde om att få ställa ut när vi fortfarande bara befann oss på planeringsstadiet. Fotografierna som gömdes för nazisterna hör till Kertész främsta, och vi är stolta över att kunna presentera dem för våra besökare, säger Jan Broman, Fotografiskas grundare.

Pressvisning
Pressvisningen äger rum 15 mars, klockan 09.00. Anmäl ditt deltagande till Fotografiskas presskontakt:
Jens Hollingby, jens.hollingby@fotografiska.eu, 070 943 06 13 

This exhibition was organized by Jeu de Paume, Paris, with the help of Médiathèque de l'architecture et du patrimoine, Ministère de la Culture et de la Communication, France, in collaboration with Fotografiska, Stockholm.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.