Följ Fotografiska

​Finland tar hem Fotografiskas åtråvärda fotostipendium – igen!

Pressmeddelande   •   Dec 29, 2016 16:45 CET

The Same New Pet/Akseli Valmunen, som följt forskningsarbetet med djurkloning på ett laboratorium i Sydkorea.

Finland tar hem Fotografiskas åtråvärda fotostipendium – igen!

Fotografiska är stolta över att presentera Årets Young Nordic Photographer of The Year (YNP). Återigen är det en ung begåvad fotograf från Finland som blivit utsedd av juryn: Akseli Valmunen, 29-årig nyutexaminerad från Aalto universitetet får 100 000 kronor, egen konstnärlig mentor och separatutställning på Fotografiska under 2017.

Ännu en gång går Årets Young Nordic Photographer of The Year till Finland. 2016 års stipendiat är Akseli Valmunen, 29-årig fotograf från Finland, nyutexaminerad med en Master in Photography/examen i fotografi från Aalto universitetet. Valmunen arbetar vid en av Finlands största tidningar: Helsingin Sanomat och utsågs till The challenger of the year, Finnish Photojournalism 2015 samt 2016.

Akseli Valmunen får Fotografiskas åtråvärda stipendium på 100 000 kronor, egen konstnärlig mentor och separatutställning på Fotografiska. Juryn fastnade för hans serie The Same New Pet, där Valmunen följt forskningsarbetet med kloning på ett laboratorium i Sydkorea. En plats där djurägare, till en kostnad av $100,000 USD, kan få en klonad kopia av sitt älskade, men avlidna, djur. Som en av kunderna säger ”Det är inte samma – men låt mig tänka att det är det”.

Juryns motivering:

” I kliniskt avskalade bilder lyckas Akseli Valmunen slå an hela etiska känslospektrat från värme och medlidande till de starkaste obehagskänslorna. Att människan börjar leka Gud är ett gammalt ständigt ifrågasatt moraliskt dilemma, som blir än mer aktuell i takt med teknikens framsteg. I närgångna porträtt får Valmunen oss att reflektera över denna frågeställning när avel inte räcker till för att föda det perfekta husdjuret, och kloning istället tar vid. Med ett poetiskt dokumenterande öga betraktar Valmunen sin omvärld, och vi ser med spänning på vart han tar oss i framtiden.”

– Jag är verkligen oerhört både tacksam och överraskad över att få detta stipendium. Trodde aldrig att det skulle ringa någon från Fotografiska till mig. Jag har varit där många gånger och alltid beundrat allting jag sett. För mig är fotografi ett sätt och leva och det enda jag yrkesmässigt vill ägna mig åt. Jag vill fånga berättelser och fotograferandet är ett sätt att göra det utan att använda ord, kanske extra viktigt för mig som har en grav dyslexi, berättar Akseli Valmunen.

– För oss på Fotografiska är detta stipendium ett utmärkt sätt att bidra till utvecklingen av fotografi bland unga fotografer i Norden. Vi ser mycket fram emot ett spännande samarbete med Akseli Valmunen, säger Jan Broman, vd och grundare av Fotografiska.

Young Nordic Photographer of The Year jury 2016:

  • Marianne Ager, Exhibition Researcher - Brandts Museum for Kunst & Visuel Kultur, Odense, Danmark
  • Nygårds Karin Bengtsson, konstnär, Höganäs, Sverige
  • Kristín Hauksdóttir, Project Manager - Reykjavik Museum of Photography, Reykjavik, Island
  • Johan Vikner, Exhibition Coordinator - Fotografiska, Stockholm, Sverige
  • Ellen-K Willas, Gallery Manager - Willas Contemporary, Oslo, Norge

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Det är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Här berörs många sinnen och vår mission är "Inspiring a more conscious world". Fotografiskas restaurang med växtriket samt hållbarhet i fokus är prisbelönt, och vi är en av Sveriges mest populära turistmål. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige. "Photography is the technology to capture life. We provide and support life worth capturing".

Bifogade filer

Word-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.