Följ Fotografiska

Fashion – modefotografi genom tiderna

Pressmeddelande   •   Sep 14, 2010 14:59 CEST

Fotografiska inviger höstens stora huvudutställning:

24 september, 2010–2 januari, 2011

 Den 24 september inviger Fotografiska sin nya stora utställning ”Fashion – modefotografi genom tiderna”.  Över 200 verk skapade av 50 världsberömda fotografer gör ”Fashion” till den mest heltäckande utställningen inom modefotografi som visats i Europa.

 

”Fashion” speglar modefotografins utveckling över nio årtionden; från Man Rays experimentella kompositioner från 1920-talet, via ikoner som Irving Penn och Richard Avedon till Steven Meisel och Peter Lindeberghs kult av supermodellerna under 90-talet. Från 2000-talets stora namn syns bl.a. Michelangelo Di Battista, Mikael Jansson och Esther Haase.

 Mode och fotografi har levt sida vid sida i över 90 år. En gemensam revolution som kanske starkare än något annat präglat tidsandan och generationers drömmar och begär. Med ”Fashion” bjuds besökaren in till en överväldigande odyssé genom modefotografins visuella värld.

 Förutom en heltäckande beskrivning av modefotografins olika stilar och trender erbjuder ”Fashion” en tillbakablick i modehistoria för den initierade. Den sexuella och kvinnliga frigörelsen går som en röd tråd genom 1900-talets modevärld där stylister, fotografer, moderedaktörer och designers ständigt och outtröttligt tänjt på gränserna visuellt men även funktionellt vad gäller plaggens konstruktion och material.

 - Modefotografi är idag en egen konstform. Ett visuellt språk som besitter makt och tänjer på gränserna för vad fotografi är och kan vara. Vi har i över 90 år påverkats och förundrats över denna drömvärld som målas upp framför oss, säger Jan Broman, grundare och VD Fotografiska.

 ”Fashion” ersätter Fotografiskas öppningsutställning ”Annie Leibovitz: A Photographer´s Life, 1990-2005” som avslutas den 19 september. Sedan Fotografiska öppnade i slutet av maj har över 180 000 personer besökt museet.

 Fashion – modefotografi genom tiderna pågår från den 24 september 2010 till den 2 januari 2011. Utställningen är baserad på ett urval av fotografier från Camera Works samling i Berlin.

 

Pressbilder

För högupplösta bilder vänligen kontakta:

Helena Wittbom, helena.wittbom@fotografiska.eu, 070-920 00 04

 

Presskontakt

Hör gärna av er redan nu om intresse finns för intervjuer med konstnärerna.

För mer information om Fotografiska, samlingen och övriga utställningar:

Moa Abrahamsson, moa.abrahamsson@fotografiska.eu, 070-791 2000

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Det är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige.

Bifogade filer

Word-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.