Följ Fotografiska

En ny nordisk stjärna är född - Aapo Huhta öppnar utställningen Block på Fotografiska

Pressmeddelande   •   Jun 08, 2016 18:20 CEST

Från utställningen Block med Aapo Huhta, vinnare av Young Nordic Photographer of the Year 2015

Han är ung, han är från Norden, han är en stor talang – och han är The Young Nordic Photographer of the Year 2015. Aapo Huhta, född 1985 i Haapajärvi, Finland, är den fotograf som vann juryns gillande med sina grafiska stadsbilder, i stor konkurrens med många ansökningar av mycket hög kvalitét. Nu presenteras han i sin separatutställning Block på Fotografiska.

Aapo Huhta från Finland är mer än stolt över att vara mottagare av Fotografiskas stipendium och att ha sin första stora separatutställning, strax efter sin examen från Aalto University i Helsingfors. Och vi på Fotografiska är lika stolta över att presentera honom. Huhta vann stipendiet med serien Block, fotograferad i färg men nästan helt färglöst. Fotografierna är skarpa bilder i främst grått, vitt och svart med tydliga grafiska former, skuggor och stämningar. Allt utspelar sig i New York – en alienerad mörk plats dominerad av väldefinierade alfahannar som gör vad de oftast gör; är en del av sitt sammanhang i staden, upptagna med att tjäna pengar och spendera pengar, helt utan kontakt med sin kvinnliga sida eller med naturen runtomkring dem. Huhta är där och observerar dem. Stillastående i timmar väntar han på det exakta tillfället när allt lierar sig. Oplanerat men fångat.

”Jag visste inte hur kallt och melankoliskt jag måste ha upplevt min första vistelse i New York, en stad som, för mig, då var klaustrofobisk och till och med lite hotfull. Efter fotograferandet som skulle komma att bli serien Block, var det dock uppenbart att detta var berättelsen om mig som nykomling i New York. Detta var en period i mitt liv då jag var mycket glad och lycklig, vilket gör det nästan bisarrt att bilderna i Block inte visar ett enda spår av detta.”

När Huhta talar om sitt fotograferande är det i termerna av övergångar från en fas till en annan. Allt startar med själva fotograferingen, vilket ofta sker på oförutsägbara sätt. Som i en slags uppenbarande finkänslighet blir Huhta medveten om de minsta detaljer och de största av skalor, och han vet, eller snarare känner, hur de kan kombineras och komponeras. Det finns närmast en ton av andlig drabbning över hur objekt hittar honom, inte alltid på de platser där han förväntar sig dem. Huhta har ett öga för olustiga platser och detaljer som gör hans fotograferande vibrerande med budskap.

Efter fotograferandet startar en annan fas i processen, där det är dags att forma historien och berättelsen av det han fotograferat; vad handlade alla de där bilderna om? Det är här Huhtas uppfattningar och påståenden visar sig, det är här han färdigställer sitt arbete till ett komplett verk. ”Flera av bilderna som jag fotograferade i början av arbetet med Block hade inget syfte. Jag njöt bara av arbetet med att fotografera. Senare kunde jag dock se den större bilden och idén som fanns under ytan, och jag kunde skapa berättelsen.” Det är i denna andra fas som Huhta kan börja se vad det är han egentligen fångat i sina bilder. Vad handlade hans omedvetna sökande egentligen om? Varför tog han det ena eller det andra fotot? Vad lämnar de för spår? Huhta tror att alla lämnar något slags spår efter sig, och att det är viktigt att undersöka de intryck och spår som lämnas. Vilket spår lämnar du själv efter dig? Det är en av de frågeställningar som denna utmanande utställning lämnar oss med.

Fakta: Publicerade boken Block hos Kehrer Verlag, 2015. Föddes 1985 i Haapajärvi, Finland. Bor och verkar i Helsingfors.

Young Nordic Photographer of the Year är Fotografiskas stipendium som delas ut årligen med syfte att stödja en ny, stilbildande generation fotografer i Norden. Vinnaren tilldelas 10 000 euro, får en personligt utsedd mentor samt presenteras även i en separatutställning på Fotografiska.

I samband med öppningen av Aapo Huhtas utställning finns nu också möjligheten att vinna en Portfolio Review på Fotografiska, den 29 juni. För de som vill ha professionell feedback på sitt fotograferande eller behöver tips inför sin egen ansökan till YNP 2016. 

Tillsammans med Fotografiska Akademins huvudlärare Göran Segeholm och fotografen Aapo Huhta ger de feedback och tips kring fotograferande och hur man kan tänka vid en stipendieansökan. Vår Exhibition Manager Pauline Benthede kommer även och berättar hur vi på Fotografiska arbetar med våra utställningar. 

#fotografiskaportfolioreview

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Det är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.