Följ Fotografiska

Onani framför Carola-bild anmäld

Pressmeddelande   •   Nov 05, 2014 08:15 CET

Vi ser henne snett bakifrån halvliggandes på en stol. Den tatuerade kvinnan är naken och ser ut att onanera framför ett porträtt på Carola Häggkvist. Enligt fotografen Olov Tegby-Frisk (artistnamn SOTARN OTF) symboliserar verket en modern kvinnas frigörelse från sitt kulturella och sociala arv. Fotografen som tagit bilden på Carola har via Bildombudsmannen anmält verket för brott mot upphovsrätten.

Allt började för fem år sedan när Olovs syster fick en bild på Carola i inflyttningspresent. Hennes vänner hade hittat den i en låda på en loppis. När Olov fick se bilden föddes idén om att använda den som en del i ett konstverk. Tillsammans med närmare 3000 andra fotografer skickade han in sin bild till Fotografiska i hopp om att bli antagen till Höstsalongen. 

En jury bestående av bland andra Anna Clarén (fotograf och kursansvarig Nordens Fotoskola), Magnus Bergström (Magasinet Filter) och Jenny Morelli (Fotografisk Tidskrift) valde anonymt ut 52 fotografer. De sökte det lekfulla, experimentella, udda och egensinniga, bland 3000 fotografer och totalt 40 000 inskickade bilder fann de bilden som Olov Tegby-Frisk tagit. 

-         Jag blev väldigt glad när jag fick reda på att jag kom med i Höstsalongen. Jag hade inte en tanke på att det bröt mot upphovsrätten att använda en bild på en ung Carola som en del i mitt verk men förstår det nu. Jag var sju år när Carola vann Eurovision Song Contest. Det finns nog ingen annan svensk artist som varit lika folkkär och samtidigt illa omtyckt. Jag använde loppis-bilden för att gestalta en komplex kamp för frigörelse.

I varsitt brev till Olov och Fotografiska skriver jur. kand. Staffan Teste, Bildombudsmannen AB, att det olovliga utnyttjandet av hans klients fotografi av Carola strider mot såväl klientens ekonomiska samt ideella rätt som upphovsman till verket. Hennes fotografi har exemplarframställts och tillgängliggjorts, samt görs tillgängligt i ett sådant sammanhang som är kränkande för klienten som upphovsman och person. För att använda en annan fotografs fotografi fordras tillstånd av fotografen.

-         Fotografers upphovsrätt är en självklar hjärtefråga för oss. Efter att ha lyssnat till Bildombudsmannen står det klart att bilden bryter mot upphovsrätten genom att innehålla en bild på Carola som en annan fotograf tog 1991. I samråd med Olov togs verket tillfälligt ned för att Olov kom på idén att omarbeta det. Det nya verket finns nu på plats. Med Höstsalongen vill vi ta temperaturen på svensk fotografi. Fotografers upphovsrätt är en mycket aktuell fråga i en tid då alla fotograferar och bilder enkelt omarbetas, delas och sprids. Vi önskar att Höstsalongen också ska kunna bidra till att bilder och upphovsrätt diskuteras ytterligare genom Olovs nya verk, säger Jens Hollingby, Presschef på Fotografiska.

Fotografen av porträttet på Carola är på resande fot och hänvisar frågor till Bildombudsmannen. 

Efter det inträffade har Olov Tegby-Frisk uttryckt önskemål om att omarbeta sitt verk med hjälp av en tuschpenna. Fotografiska har beslutat att visa det nya verket i Höstsalongen eftersom man anser att den konstnärliga friheten också är en viktig fråga. Genom Bildombudsmannen kräver fotografen som tagit porträttet på Carola 66 000 kronor av Olov Tegby-Frisk för hans intrång i upphovsrätten. Fotografiskas ledning har beslutat att täcka kostnaden för skadeståndet då det i det här fallet drabbar en ung konstnär i början av sin karriär.

Olov Tegby-Frisk (1984) är frilansfotograf och konstnär. Tillsammans med konstnären Sara Lailasdotter är han också aktuell med ”Det går bra att våldta mig nu”, ett konstprojekt sprunget ur frustrationen över våldtäktsdomar där offret skuldbeläggs och förövaren frias.

För pressbild på Carola (vilken användes som en del i verket i Höstsalongen), intervjuer och övriga frågor, kontakta Jens Hollingby.

Foto: Karin Törnblom/IBL Bildbyrå

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Det är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.