Följ Fotografiska

Alla kvinnor är inte mammor, men alla kvinnor är döttrar

Pressmeddelande   •   Okt 17, 2014 09:54 CEST

Under fyra års tid reste Lisen Stibeck i världen för att skildra unga kvinnor i brytningstiden mellan 16 och 25 år, en tid när man definierar sin personlighet och ett sökande efter sin identitet. Mellan den 29 oktober och 18 januari visar fotografiska Daughters. En utställning om möten, sårbarhet, skönhet och styrka.

Det vilar något vackert och stillsamt, en sorglig eller kanske snarare allvarlig stämning över Lisen Stibecks bilder på flickor på väg att bli vuxna, i gränslandet mellan tonåren och vuxenlivet.  De betraktar oss, allvarligt eller självsäkert? med stolthet eller osäkerhet? Blottar de sina svagheter eller visar de sin styrka?

Det är en utmanande studie av flickor och unga kvinnor ur olika samhällsskikt i Marocko, Mexiko, Sverige, Island, USA, Indonesien och Hong Kong. I bilderna möter vi blicken från studenter, artister, modeller, prostituerade, magdansöser och mammor som just gått in i tonåren.

Lisen Stibeck tog sig tid att skapa förtroende och tillit. Hon lyssnade på deras berättelser, många svåra, andra inspirerande. Några med höga ambitioner, andra med helt orealistiska drömmar. I bilderna fångar hon den där sårbarheten som finns mellan livets alla möjligheter och den samtidiga tveksamheten. Nära och med en oerhörd skärpa i närvaron.

- De här flickorna kommer från olika förhållanden, många lever ett tufft liv, men jag ville framhäva deras skönhet, berättar Lisen Stibeck. Jag behöver inte visa att de är anorektiker eller prostituerade, jag tror att man som betraktare ändå kan läsa in sorgen i ögonen.

Projektet tog sin början när Lisen Stibeck såg sin egen dotter Luisas vilsenhet och osäkerhet inför framtiden. Vem var hon och vad ville hon med sitt liv och hur påverkades hon av sin omgivning?

- Jag kände starkt att jag ville undersöka hur det var för andra flickor runt om i världen, hur ödet, din sociala omgivning, arv och val påverkar ditt liv, fortsätter Stibeck.

Lisen Stibeck har alltid fascinerats av fotografi som visar livet kring människor som inte alltid syns. Hon har tidigare dokumenterat flyktinganläggningar, bland annat i utkanten av Beirut och i Syrien. Mötena med de människorna har gett henne en större förståelse för situationen de befinner sig i, och en ödmjukhet inför andra personer och religioner som inte delar hennes värderingar. 

- Trots att jag är på plats och hör deras berättelser kan jag ändå inte till fullo förstå hur extremt svårt de har det. Jag kan ju alltid återvända till en fungerande vardag.

Lisen Stibeck fotograferar för att bevara dessa speciella möten, för att komma ihåg deras ansikten och människan bakom porträttet. Nu delar hon med sig av sina personliga möten och upplevelser med döttrar från olika håll i världen.

Lisen Stibeck har utbildat sig genom en rad foto-workshops runt om i världen med fotografer som hon inspireras av. De tre sista åren har hon haft Mary Ellen Mark, en av världens mest betydelsefulla fotografer som mentor och vän. Hon har tidigare ställt ut på National Museum of Iceland i Reykjavik och har en kommande utställning på kulturhuset i Mora. Nu visar Fotografiska Lisen Stibecks Daughters för första gången. Samtidigt ger bokförlaget Max Ström ut bilderna i bokform. 

Samtliga royalties från försäljningen av boken kommer att gå till ett hem för unga kvinnor i Marrakesh för att stötta deras studier.

Ingen pressvisning äger rum, enbart bokade intervjuer. För högupplösta pressbilder och bokning av intervjuer, kontakta Jens Hollingby

jens.hollingby@fotografiska.eu
0709430613

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Det är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.